Preventiva

MISSS-Mladinsko informativno-svetovalno središče Slovenije
Naslov: Kunaverjeva 2, 1000 Ljubljana

MISSS je neprofitni zavod, ki izvaja socialno varstvene in mladinske programe, ki so namenjeni otrokom, mladostnikom in staršem. Delo z uporabniki temelji na usmerjanju in podpori pri aktivnem reševanju različnih življenjskih situacij ter integraciji mladih z manj priložnostmi.  

Društvo kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra
Naslov: Trubarjeva 76 a, 1000 Ljubljana

Namen društva je skrb za boljši položaj in odnos do LGBT-oseb. Zagotavljajo varen prostor in izobražujejo ter osveščajo o LGBT problematiki. Svetujejo mladim in jim pomagajo pri reševanju težav, ter delujejo pri ozaveščanju javnosti glede spolne usmerjenosti ter odpravo diskriminacije LGBT-oseb. Znotraj društva deluje informacijska točka, ki mladim nudi možnost pridobivanja informacij o spolni usmerjenosti, spolnih identitetah, spolnih izrazih, diskriminaciji, človekovih pravicah. Prav tako pa se mladi lahko v njihovi svetovalnici pogovorijo o vprašanjih, ki so vezani na spolno usmerjenost in temami povezanimi s to problematiko. 

Ponujajo tudi brezplačno in zaupno testiranje za hiv, hepatitis B in C, sifilis, oralno in rektalno gonorejo, in sicer za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) in trans osebe. Vsem, ki so že opravili cepljenje proti hepatitisu B, omogočajo brezplačno meritev titra protiteles. Testiranje poteka vsak delovni ponedeljek med 17. in 20. uro in vsako prvo soboto v mesecu med 12. in 15. uro na Trubarjevi 76 a v Ljubljani, prvi in tretji petek v mesecu med 23. in 02. uro v klubu Tiffany in zadnji ponedeljek v mesecu v Savni Gymnasium. Prav tako pa testiranja občasno potekajo tudi v drugih krajih po Sloveniji. Vsem MSM v okviru testiranja nudimo tudi možnost brezplačnega cepljenja za hepatitis A in B.

Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico
Naslov: Slomškova ulica 25, 1000 Ljubljana

Društvo, ki se zavzema za promocijo in zaščito človekovih pravic. Delujejo na področju informiranja o različnih LGBT vsebinah, zdravstvene preventive, medsebojnih odnosov. Izvajajo programe HIV/AIDS preventive, namenjen moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, organizirajo dejavnosti za mlade LGBTIQ osebe in njihove prijatelje ter svetuje mladim LGBT osebam in njihovim staršem.

Prenašaj sporočilo, ne virusa

Na spletni strani izveste kakšni so znaki okužbe s HIV, kako preprečiti, da bi prišlo do okužbe, kdaj na testiranje.

Združenje DrogArt

Izvajajo telefonsko, internetno in osebno svetovanje za ljudi s težavami, povezanimi z uporabo drog. Nudijo tudi svetovanje in informiranje za starše, učitelje in ostale, ki se pri svojem delu ali v vsakdanjem življenju srečujejo s težavami, povezanimi z uporabo psihoaktivnih snovi. Z veseljem ti bodo odgovorili na kakršno koli vprašanje povezano z drogami.

Izberi sam

Izvajajo telefonsko, internetno in osebno svetovanje za mlade s težavami povezanimi z uporabo alkohola. Nudijo tudi svetovanje in informiranje za starše, učitelje in ostale, ki se pri svojem delu ali v vsakdanjem življenju srečujejo s težavami, povezanimi z uporabo alkohola. Z veseljem ti bodo odgovorili na vprašanja povezano z alkoholom (nekaj zanimivih odgovorov na vprašanja vrstnikov najdeš tudi na njihovi spletni strani pod zavihkom FAQ).

SAFE-SI – točka sveščanja o varni rabi interneta

SAFE-SI je nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji.

Centri za socialno delo Ljubljana