Komisija objavila poročilo o enakosti žensk in moških v EU za leto 2019

Evropska komisija je pred mednarodnim dnevom žensk objavila poročilo o enakosti žensk in moških v EU za leto 2019, v katerem ugotavlja, da se enakost sicer izboljšuje, vendar so spremembe prepočasne.

Kot so ob objavi poročila sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, je stopnja zaposlenosti žensk v EU leta 2017 s 66,4 % dosegla najvišjo raven doslej, vendar se stanje po državah članicah razlikuje.

Ženske so bolj izpostavljene tveganju revščine, saj so njihove plače v povprečju 16 % nižje kot pri moških. To posledično povzroča vrzel pri pokojninah, ki je leta 2017 znašala 35,7 %. V nekaterih državah si več kot 10 % starejših žensk ne more privoščiti ustrezne zdravstvene oskrbe.

V parlamentih in vladah so ženske večinoma še vedno slabo zastopane. Le šestim od 28 nacionalnih parlamentov v EU predseduje ženska, sedem od desetih poslancev nacionalnih parlamentov v EU pa je moških. Čeprav je trenutno delež žensk na ministrskih položajih (30,5 %) najvišji, odkar so bili leta 2004 podatki prvič na voljo za vse države članice EU, še vedno kaže, da so ministricam pogosto dodeljeni resorji, ki veljajo za politično manj pomembne.

Stekleni strop ostaja resničnost v poslovnem svetu, kjer je v velikih podjetjih v EU, ki kotirajo na borzi, le 6,3 % izvršnih direktoric, še dodajajo.

Poročilo najdete tukaj.