Na voljo so izsledki raziskave o zdravju, socialnih odnosih in duševnem zdravju mladih

NIJZ sporoča, da so na voljo izsledki raziskave o zdravju, socialnih odnosih in duševnem zdravju mladih.

Zbrani so v  publikaciji “Spotlight on Adolescent Health and well-being“, ki jo je danes izdal Regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije (SZO).

Gre za podatke, ki so jih zbrali pri 227 441 mladostnikih, starih 11, 13 in 15 let iz 45 držav, med katerimi je tudi Slovenija. 

Podatki kažejo, da se Slovenski mladostniki uvrščajo visoko pri samooceni zdravja in zadovoljstvu z življenjem, je pa med njimi pogosto prisotno nasilno vedenje in uporaba alkohola.

Podatki kažejo, da slovenski mladostniki ne uživajo pogosto sladkarij in sladkanih pijač in da se izboljšuje telesna aktivnost ter uživanje sadja in zelenjave. Poznajo se tudi pozitivni učinki ukrepov in aktivnosti na področju debelosti, spolnih odnosov in kajenja. Poleg tega v primerjavi z vrstniki iz drugih držav mladostniki v Sloveniji doživljajo malo psihosomatskih simptomov. Zaskrbljujoči pa so podatki, da se slovenski mladostniki nahajajo v prvi tretjini držav pri nasilju – trpinčenju v živo in preko spleta ter pretepanju, pitju alkoholnih pijač in uporabi marihuane in da ima le manjšina mladostnikov redne obroke s starši.

Več informacij o raziskavo lahko najdete na spletni strani NIJZ, tukaj.