Dva velika dogodka umetnosti: “πr kvadrat x BIEN 2021 – keramika in tekstil v Kranju in širše”

Ekipa Layerjeve hiše vabi na dva večja umetniška dogodka. V Kranj prihaja sodobna kinetična keramika; za njo pa bo poleti po treh gorenjskih mestih kraljeval bienale, posvečen tekstilni umetnosti.

  • πr kvadrat 2021

Razstava sodobne kinetične keramike “πr kvadrat 2021” predstavlja raznolik nabor postavitev v prostoru, ki jih gradi predvsem glina v gibanju. Instalacije povezujejo keramiko z drugimi mediji, kot so grafika in reciklirani materiali ter jo umeščajo v prostor krajine in povezovanja z drugimi živimi bitji.

  • cave_me
“Cave_me” je skupinsko interdisciplinarno delo štirih podiplomskih študentov Univerze v Ljubljani; Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Naravoslovnotehniške fakultete.

 

Bienale tekstilne umetnosti BIEN med 26. majem in 14. avgustom 2021 napoveduje več kot 40 razstavnih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program.

BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije. 

Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Škofjeloški muzej, ter v javnem prostoru. Osrednje razstavno prizorišče bienala pa bo že več let prazen prostor nekdanje pokrite garaže v tretjem nadstropju kranjskega Globusa, delo arhitekta Ravnikarja. 

Več si lahko preberete tukaj

Vir: Layerjeva hiša