Študijska izmenjava Erasmus+: Najlepša in najzanimivejša izkušnja mojega študija! Če bi se dalo, bi šel še enkrat!

Letošnji Evropski teden mladih, že deveti zapored, poteka med 1. in 7. majem. V ta namen bomo na spletni strani L’MIT objavili nekaj navdihujočih zgodb mladih, ki so se odpravili v tujino preko programa Erasmus+

Prvo zgodbo je z nami delil Boštjan Vrisk.

Sem študent prava na Univerzi v Ljubljani in sem v zimskem semestru 2016/2017 odšel na študijsko izmenjavo Erasmus+ na Humboldt Universität v Berlinu.

Mislim, da bi moral vsak študent na neki točki svojega študija razmisliti o možnosti študentske izmenjave. Nekateri se bojijo iti v tujino, ker trdijo, da ne obvladajo dovolj tujih jezikov ali ker se bojijo sprememb in neznanega okolja. Pri odločanju o izmenjavi to zagotovo ne sme biti ovira, ampak izziv.

Kaj je meni najbolj ostalo v spominu? Zagotovo bi na prvo mesto dal prijatelje, ki sem jih spoznal tam. Zanimivo je, ko se spoprijateljiš z ljudmi ne samo iz celotne Evrope ampak celega sveta in ko v pogovoru z njimi ugotavljaš, kako so miselnosti po državah različne. Poleg tega lahko o nekaterih problematikah iz njihovih držav, ki jih lahko drugače zaslediš le posredno preko medijev, izveš iz prve roke. Tako sem se na primer z nekom iz ZDA pogovarjal o ameriških volitvah, ki so bile ravno novembra, z Madžari o njihovi begunski politiki in seveda s Portugalci o nogometu. Opazil sem, da si včasih ob omembi nekaterih držav nisem predstavljal nekaj specifičnega, sedaj pa se lahko spominjam na določeno osebo in to je zelo lep občutek. Ena izmed dobrih strani je tudi, da bom lahko po izmenjavi obiskal te prijatelje v njihovih državah. Potovanje na Portugalsko imam že rezervirano, ostalo pa še sledi!

Glede na to, da sem bil na izmenjavi v Berlinu, party prestolnici Evrope, ne morem mimo omembe tega, da je nočno življenje tam noro dobro! Sem malce »music freak« in moram reči, da sem v berlinskih klubih poslušal najboljšo elektronsko glasbo v mojem življenju. Pa ne samo to, tudi bari, restavracije in lokali so polni življenja in prav vsak je nekaj posebnega. Vsakič, ko grem tja, najdem kakšen nov lokal, kakšen nov klub, novo restavracijo ali nek park, ki ga še nisem obiskal. Zato, kar se tiče socialnega življenja za Berlin vedno pravim, da se tam za vsakega nekaj najde. Tudi kulinarično je to mesto zelo raznoliko. To je ravno zaradi številnih priseljencev iz celotnega sveta. Priporočam posebno vrsto kebaba, ki je značilen za Berlin: gemüse kebab!

Mislim, da je Erasmus + dobra popotnica za življenje, ker ti odpre veliko poti. Pa ne mislim v prvi vrsti nekih podjetniških priložnosti in vezi, ampak predvsem razgledanost, odprtost in odlaganje predsodkov o tujcih. Predsodki so velikokrat posledica nepoznavanja in ignorance do drugih. Kolikor smo Slovenci odprt narod in kolikor smo dobri v znanju tujih jezikov, pa se mi še vedno zdi, da bi marsikomu koristila takšna izkušnja. Zato pa naj gre čim več ljudi na izmenjavo, naj si razširijo obzorja in si z informacijami iz prve roke sami ustvarjajo sliko o svetu.

Več o Evropskem tednu mladih najdete tukaj