Evropska komisija najavlja projekt za povečanje digitalnih spretnosti preko pripravništev

Evropska komisija je najavila načrte za vzpostavitev pilotnega projekta, ki bo med leti 2018 in 2020 omogočil 5000-6000 diplomantom, da pridobijo delovne izkušnje iz digitalnega področja. Plačana 4-5 mesečna pripravništva bodo na voljo študentom vseh disciplin.

Kljub visoki stopnji brezposelnosti mladih, je v Evropi na voljo 2 000 000 prostih delovnih mest. V mnogih državah se pojavlja prepad med spretnostmi iskalcev zaposlitev in potrebami trga dela. Danes se v mnogih službah zahteva digitalne spretnosti in več kot polovica specialistov s področja informacijske in komunikacijske tehnologije deluje izven svojega sektorja. 40% predvsem malih in srednjih podjetij potrebuje IKT specialiste in ima težave z njihovim zaposlovanjem.

Pilotni projekt si prizadeva študentom iz različnih študijskih področij omogočiti pridobiti delovne izkušnje iz področij, ki so zahtevana s strani podjetij, med katerimi izpostavljajo predvsem srednja in mala podjetja. Pripravništvo bo lahko osredotočeno tako na zelo tehnične spretnosti, kot so spletna varnost, podatkovne baze, kvantna ali umetna inteligenca, kot tudi na spletno oblikovanje, digitalni marketing, razvoj programske opreme, programiranje ali grafično oblikovanje.

Jedro projekta bodo podjetja, ki so članice “Digital Skills and Jobs Coalition” in podjetja aktivna v evropskem raziskovalnem in inovativnem programu “Horizon 2020”, pripravništva in izobraževanje študentov pa lahko ponudijo tudi druga podjetja, ki delujejo na digitalnem področju.

Prva pripravništva se bodo začela jeseni 2018. Pripravniki bodo prejeli štipendijo v višini 500 EUR mesečno.

Celotna novica je dostopna tukaj.