FER poziva k podpisu evropske peticije “Smo gostoljubna Evropa”

Evropske organizacije iz različnih držav so združile moči in oblikovala se je vseevropska pobuda #WelcomingEurope, s katero si želijo ponovno pridobiti pravico do nudenja humanitarne pomoči.

V pobudi zahtevajo 3 stvari:

  • Evropski državljani želijo pomagati beguncem ter jim ponuditi varen dom in novo življenje. Želimo, da Evropska komisija zagotovi neposredno podporo lokalnim skupinam, ki pomagajo beguncem z že pridobljenim vizumom države sprejema.
  • Nihče ne bi smel biti kazensko preganjan ali kaznovan zaradi nudenja humanitarne pomoči ali pribežališča. Želimo, da Evropska komisija zaustavi tiste države, ki kaznujejo prostovoljce, ki pomagajo beguncem.
  • Vsak ima pravico do pravnega varstva. Želimo, da Evropska komisija zagotovi učinkovitejše načine in predpise za zaščito vseh žrtev izkoriščanja in kriminala v Evropi ter vseh žrtev kršitev človekovih pravic na naših mejah.

In kako lahko sodelujete?

Forum za enakopraven razvoj vas poziva, da obiščete njihovo spletno stran, ki jo najdete tukaj, kjer lahko podpišete peticijo z zgornjimi zahtevami. Če bodo do februarja 2019 v vseh sodelujočih državah zbrali 1 milijon podpisov, bodo zahteve obravnavane v Evropskem parlamentu in v Evropski komisiji.

Več informacij lahko najdete na uradni spletni strani pobude.