Okrogla miza Splošna deklaracija človekovih pravic: Dediščina in izzivi za današnji čas

10. decembra 2018 bo minilo 70 let od sprejema resolucije št. 217 na 3. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v Parizu. Sprejeta je bila Splošna deklaracija človekovih pravic, eden najpomembnejših dokumentov 20. stoletja.

Splošna deklaracija človekovih pravic je prvi mednarodni dogovor o naboru človekovih pravic, podlaga za današnjo strukturo mednarodnega prava človekovih pravic ter eden najbolj prevajanih in citiranih dokumentov na svetu. Moralna avtoriteta ter humanistični in civilizacijski prispevek tega dokumenta so nesporni.

Ob častitljivem jubileju deklaracije smo soočeni s prelomnimi izzivi: naraščajočo neenakostjo med družbami in znotraj njih, širjenjem populizma, nacionalizmov in ksenofobije, pomenljivim obratom v avtoritarnost v nekaterih državah s pomembnim regionalnim vplivom, omejevanjem pravic v imenu varnosti, širjenjem konfliktov z regionalnimi in globalnimi posledicami, manipulacijo z informacijami, ki jih je mogoče širiti hitreje kot kadarkoli prej, in vse ožjim krogom vplivnih voditeljev, ki so pripravljeni odločno stopiti v bran človekovim pravicam.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije vas v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani in Društvom za Združene narode za Slovenijo vabi k udeležbi na okrogli mizi, ki bo obravnavala predstavljene izzive. Uvodni nagovor bo podal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, pogovor pa bo vodila prof. dr. Petra Roter.

Udeleženci okrogle mize:

  • Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic,
  • dr. Neža Kogovšek Šalamon, direktorica Mirovnega inštituta,
  • dr. Svetlana Slapšak, antropologinja,
  • Branko Soban, novinar in publicist,
  • veleposlanik Vojislav Šuc, predsednik Sveta OZN za človekove pravice.

Več informacij najdete tukaj.