Poletna šola: Konstrukcije utopije – vzhodnoevropske avantgarde in njihova dediščina

Moderna galerija v Ljubljani letos prvič organizira mednarodno poletno šolo, ki bo zadnji teden avgusta.

Šola z naslovom “Konstrukcije utopije – vzhodnoevropske avantgarde in njihova dediščina” je namenjena podiplomskim študentom in drugim, ki delujejo na polju umetnosti in jih zanima vzhodnoevropska umetnost. Program bo obravnaval muzealizacijo, interpretiranje in predstavljanje vzhodnoevropske avantgardne umetnosti. Poudarek bo še zlasti na temah, umetnikih in skupinah ter družbenopolitičnem kontekstu povojnih avantgard in njihovem pomenu za sodobno umetnost in institucionalno delo.

Poletna šola bo trajala en teden. V Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova se bodo zvrstila predavanja, predstavitve in delavnice. Vsa predavanja v Avditoriju Moderne galerije bodo javna. Tako v Moderni galeriji kot tudi v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo potekale delavnice, ki jih bodo vodili predavatelji samo za udeležence poletne šole. Delavnice bodo vključevale tudi delo z zbirko vzhodnoevropske umetnosti Arteast 2000+ in nacionalno zbirko Moderne galerije. Za osrednjo temo poletne šole je še zlasti pomembna zbirka Arteast 2000+, v kateri se nahajajo dela svetovno znanih umetnikov, kot so Marina Abramović, Ilya Kabakov, Komar & Melamid, kot tudi drugi pomembni umetniki iz vseh vzhodnoevropskih držav. V osemnajstih letih od nastanka zbirke Arteast 2000+ je Moderna galerija priredila več zelo odmevnih razstav del iz te zbirke tako doma kot tudi v nekaterih najbolj uglednih evropskih razstaviščih. Moderna galerija v svetu velja kot vodilna institucija v regiji, zato bo tej namenila tudi svojo naslednjo edicijo Trienala sodobne umetnosti U3, kateremu bo posvečena tudi ena od delavnic poletne šole, ki jo bo vodil kustos naslednjega trienala Vit Havranek.

Poletno šolo sta zasnovala Boris Groys, eden najvidnejših teoretikov in kustosov vzhodnoevropske umetnosti, še zlasti ruske, profesor ruskih in slovanskih študij na New York University in višji raziskovalec na Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe, in Zdenka Badovinac, direktorica Moderne galerije in kustosinja mnogih razstav vzhodnoevropske umetnosti in iniciatorka zbirke Arteast 2000+.

Predavatelji na poletni šoli so: Zdenka Badovinac, Boris Buden, Keti Čuhrov, Eda Čufer, Branislav Dimitrijević, Mladen Dolar, Vít Havránek, Marko Jenko, Lev Kreft, Bojana Piškur, Igor Španjol, Arsenij Žiljajev.

Za študente bosta skrbeli tutorki Asta Vrečko (raziskovalka na FF v Ljubljani in neodvisna kustosinja) in Adela Železnik (kustosinja v MG+MSUM) ter koordinatorka projekta Sanja Kuveljić-Bandić.

Več informacij in program najdete tukaj.