Poziv k udeležbi mladih na seminarju MLADINSKI AMBASADORJI 2018

ERYICA (European Youth Information and Counselling Agency) vsaki dve leti organizira usposabljanje za Mladinske ambasadorje. Usposabljanje je namenjeno mladim, ki se zavzemajo za pravice mladih, še posebej na področju pravice do popolnih, zanesljivih in točnih informacij. Zadnje usposabljanje je potekalo v Ljubljani v letu 2016, ko se ga je udeležilo 22 mladih iz 12 različnih držav.

V letu 2018 odpirajo nov poziv za udeležbo na seminarju za MLADINSKE AMBASADORJE. Seminar bo izveden v okviru programa Erasmus+ med 17. in 22. septembrom 2018 v kraju Alicante, Španija.

Na seminar želijo povabiti udeležence med 18. in 25. letom starosti, ki so motivirani, da javnost obveščajo o medijski in informacijski pismenosti ter o pravici mladih do informacij. Pogoj za udeležbo je zmožnost komunikacije v angleškem jeziku ter timsko delo.

Usposabljanje traja 4 polne dni ter 2 potovalna dneva (skupaj za udeležence 6 dni).

Usposabljanje bo poudarilo pomembno vlogo mladih pri širjenju sporočila o pravici mladih do informacij. Seznanili se bodo s pomembnostjo dostopa do kakovostnih in objektivnih informacij v obdobju vdora lažnih informacij, pridobili potrebne spretnosti za iskanje, kritično ocenjevanje in uporabo informacij.

Program usposabljanja je osredotočen na spodbujanje sodelovanja in povezovanja med udeleženci, medsebojnega učenja, krepitve vloge mladih ambasadorjev za kampanjo Evropski dan mladinskega informiranja in spoznavanja skupnih evropskih vrednot.

Cilji usposabljanja so:

  • Ozaveščanje mladinskih ambasadorjev o pomenu pravice mladih do obveščenosti kot temeljne pravice in predpogoj za dostop mladih do njihovih pravic.
  • Povečati kompetence in sposobnosti mladih za širjenje sporočil vrstnikom, odločevalcem in medijem.
  • Okrepiti sodelovanje med mladimi, ki prihajajo iz različnih delov Evrope, z vzpostavljanjem odprtega odnosa do različnih kulturnih izkušenj.
  • Povečati razumevanje delovanja mreže ERYICA.
  • Razviti sposobnosti medijske in informacijske pismenosti ter kritičnega mišljenja glede ponudbe informacij in zlorab, ki lahko vplivajo na neposredne in posredne uporabnike. Usposabljanje bo vključevalo vidike UNESCO-ove kampanje MIL CLICKS in kampanje Sveta Evrope No Hate Speech Movement.

Trenutno so v fazi identifikacije udeležencev iz Slovenije, zato vas naprošajo, da se zainteresirani udeleženci javite do 10. 7. 2018.

Za podrobnejše informacije in prijave interesa pišite na Zavod MISSS matjaz@misss.org ali pokličite na 041 367 374. Kontaktna oseba je Matjaž Medvešek.

Več informacij najdete tukaj.