Na Erasmus+ prakso na Portugalskem

Letošnji Evropski teden mladih, že deveti zapored, poteka med 1. in 7. majem 2017. V ta namen bomo na spletni strani L’MIT objavili nekaj navdihujočih zgodb mladih, ki so se odpravili v tujino preko programa Erasmus+

Svojo zgodbo je z nami delila Nina Huš.

Študij v tujini se sprva morda zdi velik zalogaj. V resnici pa imaš s statusom “Erasmus študenta” začasno družino in prijatelje pravzaprav zagotovljene. Vsi prikupno zmedeni in s podobnimi težavami in izzivi tvorijo (tvorimo) balonček sredi neznanega, ki te ščiti pred preveč realnim. Daje ti udobje, ki prav vsakega študenta po koncu študijske izmenjave vleče nazaj. S prakso pa je odtenek drugače. Prvi korak – poiskati si jo moraš sam. Kontaktirati favorizirana podjetja na svojo roko, ali pa prečesati številne portale s ponudbami. No, v veliko pomoč ti je seveda Erasmus+ štipendija, s katero si za delodajalca v koloni prošenj takoj bolj zanimiv.

Trenutno sem na Portugalskem, v Portu, kjer opravljam Erasmus+ prakso v majhnem podjetju. Marketing in komuniciranje. Balonček Erasmus študentov, ki bi mi pomagali pri vsakdanjih izzivih je manjši, saj sošolcev nimam. Vsak, ki je že opravljal vsaj kakšno študentsko delo pa ve, da je največja razlika med službo in šolo v raznovrstnosti profilov sodelavcev. Iz kroga ljudi z bolj ali manj istimi interesi, prestopiš v krog, kjer razlika v starosti varira tudi do 30 ali 40 let. Različni značaji, izkušnje, izobrazba in pričakovanja. No, v tujini pa so tu še kulturne razlike.

Nazaj h konkretnemu – Slovenija in Portugalska sta si kulturno približno tako daleč kot na zemljevidu. Portugalci imajo 9-urni delovnik. Z eno uro časa za malico. Delajo torej za odtenek več. No, recimo raje dlje. V primerjavi s slovenskim tempom smo tukaj na zahodu še vedno nekje v drugi prestavi. Mudi se nam nikamor, zadeve bodo že počakale. Samo brez stresa prosim. Od trenutka, ko sem to miselnost bolj ali manj uspešno zaobjela, zares uživam. Nabiram poklicne izkušnje in znanje, četudi počasi. Po Portugalsko. In prepričana sem, da bo moj bodoči delodajalec to cenil. Na prav vsakem intervjuju do sedaj, mi je bilo zastavljeno vprašanje: “Kako pa kaj timsko delo?” Brez prilagajanja in kompromisov ne gre. Tega pa te Erasmus+ praksa še kako nauči.

Bi jo priporočila študentom in svežim diplomantom? Vsekakor.

Več o Evropskem tednu mladih najdete tukaj.