Nevarnost povečanja nasilja v času epidemije

Javni zavod Mladi zmaji je podal izjavo, o nevarnosti povečanja nasilja v času epidemije in kako ukrepati proti nasilju: 

“V času epidemije nam vsi sporočajo, da naj bomo doma in naj gremo ven samo, kadar imamo nujne opravke. Pri Mladih zmajih spoštujemo vse napotke in ukrepe za zaščito sebe in drugih, ki jih sporoča vlada in NIJZ . Vseeno pa nas skrbi za tiste mlade, ki doma nimajo varnih razmer. Že v normalnih okoliščinah se srečuje z nasiljem v družini 20% prebivalstva. V situaciji, ko smo prisiljeni preživeti en z drugim veliko časa, pogosto na majhnem prostoru, je nevarnost, da se bo nasilje stopnjevalo ali pa se pojavilo na novo, veliko večja. 

Mladinski centri smo varen prostor za mlade, v tem trenutku pa smo zaprti, zaprte so tudi varne točke Unicefa. Zato želimo ponuditi nekaj napotkov za vse mlade, ki se v tem času srečujejo z nasiljem. 

Nasilje v družini je kaznivo dejanje, razglasitev epidemije tega ne spremeni, če se bojiš zase ali za svojega bližnjega pokliči 113. 

Če se znajdeš v stiski, lahko od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00 pokličeš na številko 041 662 132, kjer se ti bo oglasila mobilna psihosocialna svetovalka Mladih zmajev, lahko pa tudi pišeš na jerneja.munc@mladizmaji.si ali v klepetalnico, ki jo najdeš tukaj.

Obrneš se lahko tudi na druge organizacije, ki ti bodo pomagale: 

Tom telefon: 116 111 Deluje vsak dan od 12. do 20. ure. Kadarkoli jim lahko napišeš tudi e-pošto na tom@zpms.si ali se oglasiš v njihovi spletni klepetalnici, tukaj.

SOS telefon: 080 11 55 Če si žrtev kakršne koli oblike nasilja, lahko brez zadržka pokličeš na to številko, vsak delavnik od 12.00 do 16.00, 19.00 do 22.00, sobote, nedelje in prazniki od 18.00 do 22.00. 

UNICEF Slovenija: 031 510 200 Če ne veš, na koga se obrniti, lahko pokličeš na to številko, ki bo do nadaljnjega UNICEF-ova “telefonska” varna točka, vsak dan od 9.00 do 17.00. 

Včasih je neznano osebo težko poklicati, obrni se na nekoga, ki mu zaupaš in ti bo pomagal_a, da prideš do pomoči. Lahko pokliče v tvojem imenu. 

Pokličeš lahko tudi, če te skrbi za prijatelja, prijateljico. 

V tem času je še bolj pomembno, da smo pozorni drug na drugega, če opazite nasilje, prijavite.”