Nov spletni portal: Kaj Evropa počne zame

Zadnja javnomnenjska raziskava Eurobarometer, objavljena oktobra 2018, je pokazala, da se 68% vprašanih Evropejcev (in 69 % Slovencev) strinja, da ima njihova država koristi od članstva v EU. Toda doslej ni bilo veliko poskusov, da bi na enem samem mestu ljudem po vsej Uniji predstavili konkretne koristi članstva v EU.

S spletnim portalom Kaj Evropa počne zame želi Parlament pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto spomniti, kako zelo velik vpliv ima EU na vsakdanje življenje prebivalcev. 

Interaktivni in večjezični spletni portal vsebuje več sto kratkih enostranskih in razumljivo napisanih primerov pozitivnega vpliva EU na vsakdanje življenje njenih prebivalcev. Uporabniki lahko brez težav najdejo specifične informacije o tem, kakšne koristi je EU prinesla njihovi regiji, posameznim poklicnim skupinam ali pri prostočasnih aktivnostih ljudi. 

Na voljo je okoli 18000 enostranskih prispevkov, ki jih uporabniki lahko bodisi preberejo bodisi delijo preko svojih profilov na socialnih omrežjih oziroma jih vnovič uporabijo kot spletne strani ali dokument v formatu pdf. Razvrščeni so v dve glavni kategoriji: 

  • Prvo poglavje “V moji regiji” uporabniku ponuja možnost, da izbere poljuben kraj oziroma kraj, v katerem živi ali dela. Kako je Evropa prisotna v naših krajih, mestih in regijah? 
  • Drugo poglavje “V mojem življenju” pa uporabniku omogoča, da izbira med 400 enostranskimi prispevki, v katerih najde informacije, povezane z aktivnostmi, ki so zanj pomembne. Kakšen je denimo vpliv EU na zdravstveno oskrbo, potovanja, varnost, potrošniško izbiro in na socialne pravice? Kaj je EU naredila za ljudi, ki uživajo v športnih aktivnostih, glasbi ali gledanju televizije? V tem poglavju je na voljo tudi niz podcastov v različnih jezikih. 
  • To poglavje dopolnjuje tretji del spletnega portala “V žarišču”, ki vsebuje daljše prispevke o posameznih politikah EU. Ti prispevki izpostavljajo nekatere dosežke aktualnega mandata Evropskega parlamenta ter obete za prihodnost s posebnim poudarkom na javnem mnenju in problemih, ki jih vidijo državljani EU, ter njihovih pričakovanjih glede prihodnjega ukrepanja na ravni EU.

Več: https://what-europe-does-for-me.eu/sl/portal