Robert Andrew: ‘Stratifikacija podatkov’

Delo Roberta Andrewa je potrebno brati skozi njegovo kulturno dispozicijo, saj je neposredni potomec avstralskih Aboriginov, avtohtonih prebivalcev, ki jih je sodobna zahodna družba kolonizirala, popredmetila in velikokrat surovo izločila.

Delo ‘Stratifikacija podatkov’ se je razvilo iz zamisli o orodjih in tehnologijah, ki so jih kolonizatorji uporabili za naseljevanje in poseganje v prvotna ljudstva v Avstraliji ter posledično fragmentiranje ljudi in njihove starodavne kulture. Umetnik pojmuje zahodno abecedo kot izvorno zlo, ki znakovno ne zmore sublimirati kompleksnosti simbolnega sveta Aboriginov.

Tako črke, iz katerih nastajajo besede in končno tudi teksti in besedila, razume kot priviligirano kolonizatorsko tehnologijo. Ko ljudje izgubijo svoj jezik in možnost, da bi skozi vsiljen znakovni sistem povnanjili zavedne in nezavedne razsežnosti svoje kulture, izgubijo moč avtentične komunikacije in oralnih spretnosti in tako njihova kultura razpade.  

Delo na preprost, vendar sofisticiran način postavlja temeljno vprašanje, na katerega skuša odgovoriti posthumanistični diskurz: kako misliti svet, kjer beli moški ni na vrhu subordinacijske piramide? Izkušnja Aboriginov je izkušnja drugega natančno tako kot to mesto v humanistični doksi zasedajo ženske, črnci, židje itd., nad katerimi se bolj ali manj eksplicitno izvajajo oblike pritiska in izključevanja.

Več o razstavi najdete tukaj.