Študijska izmenjava na Nizozemskem

Letošnji Evropski teden mladih, že deveti zapored, poteka med 1. in 7. majem. V ta namen bomo na spletni strani L’MIT objavili nekaj navdihujočih zgodb mladih, ki so se odpravili v tujino preko programa Erasmus+

Svojo zgodbo je z nami delila Tina Pogorelčnik. 

Mladi se pri izbiri študijske izmenjave velikokrat odločamo med različnimi destinacijami, posebnih kulturnih značilnostih, predhodnih izkušnjah iz tujine, morda tudi glede na vreme? Sodeč po vremenu, Nizozemska definitivno ne bi bila moja prva izbira, a sem pa na podlagi vsebine študijskega programa, ki ga je ponujala gostujoča univerza v Utrechtu, pristala ravno tam, na Nizozemskem. Študij na Nizozemskem me je navdušil s svojo praktično usmerjenostjo. V odnosih med študenti in profesorji velja pravilo »brez hierarhije«, kar v študijski proces vnaša sproščenost, intenziven pretok znanja in pristno naravnanost v razvoj znanstvenih disciplin. Izmenjava je v moje življenje prinesla veliko novega. Študijsko in strokovno gledano, sem na izmenjavi dobila priložnost poglabljanja in raziskovanja vsebin, ki mi v Sloveniji niso bile dostopne. Temu sledijo že mnoge druge prednosti življenja in študija v tujini: nova prijateljstva, potovanja, druženja in potapljanja v kulturne razlike … Izmenjava je bila zame pristna izkušnja razvijanja samostojnosti, neodvisnosti in iznajdljivosti.

Morda si je pred odhodom težko predstavljati življenje daleč stran od družine, prijateljev in svojih hišnih ljubljenčkov. Kako se je vživeti v novo kulturno in jezikovno okolje? Zaživeti sam? Spoznavati in ustvarjati nova prijateljstva na drugem koncu Evrope? Takšna in podobna vprašanja se ne porajajo le tebi. Porajala so se vsem nam in se vsakemu, ki se prihaja na izmenjavo: spakira pretežak kovček, odide od doma in se za nekaj mesecev preseli v eno izmed evropskih držav.

Nisi sam. Erasmus ni odkrivanje poti v Indijo preko Atlantika. Erasmus je naša nova realnost.

Več o Evropskem tednu mladih najdete tukaj.