Svetovni dan boja proti AIDS-u

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Prvič je postal ta datum pomemben leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za svetovni dan boja proti aidsu.

Na NIJZ-ju sporočajo, da letos obeležitev zaradi epidemije koronavirusa poteka drugače saj poteka na daljavo pod geslom “Pripnimo si rdečo pentljo, na daljavo!”

V Sloveniji smo v letu 2020 (do vključno 20. novembra) zabeležili 28 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je šest manj kot v celem letu 2019 in manj kot v kateremkoli letu v obdobju zadnjih 10 let. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri nas trenutno živi manj kot 1.000 oseb s HIV, od katerih jih približno petina ne ve za svojo okužbo. Navkljub zgodbi o uspehu okužba s HIV ostaja pomemben javnozdravstveni problem.

V Sloveniji na področju zaščite in preventive deluje veliko organizacij, ki s svojimi programi omogočajo redna testiranja ter informiranje o virusu.

KAJiščeš.si – Spletni portal, ki ga ureja Legebitra in kjer lahko najdete pomembne informacije o preventivi, življenju s hivom, testiranji, zaščiti. Vabljeni k branju aktualnega članka z naslovom “Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu v času pandemije covid-19”. Najdete ga tukaj.

V društvu DIH izvajajo program z imenom “Pamet v roke, kondom na glavo!”, ki je namenjen HIV/AIDS preventivi za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). V sklopu programa informirajo o HIV in drugih SPO ter promovirajo varno spolnost in brezplačno anonimno testiranje za HIV in ostale spolno prenosljive okužbe (SPO). Del programa je tudi spletni blog Glavca.

ŠKUC – Magnus javnost obvešča o kampanji “Mi lahko”. Organizacije in posameznike, vabijo, da delijo video, ki z informiranjem skuša odpraviti stigmo preko katere večinoma še vedno gledamo na osebe, ki živijo s hivom. Stigma in predsodki so sovražniki preventive, zato s pomočjo videa želijo spremeniti način, na katerega še vedno gledamo na hiv. Video sporoča, da je hiv mogoče zelo uspešno zdraviti, da je postal kronično stanje, ki z dobro terapijo omogoča normalno pričakovano življenjsko dobo. Vsakdo s hivom, ki se zdravi že po samo nekaj mesecih dosledne uporabe zdravil ni več kužen in zato ne more več prenašati hiva. V ta namen je nastal tudi video, ki si ga lahko ogledate tukaj.

DrogArt sporoča da je nastala nova spletna stran Spolno prenosljive okužbe, ki so jo razvili s svojo ekipo Iz principa.

Grafično zanimiva spletna stran ponuja bogato vsebino o odnosih, seksu, okužbah in testiranju, je namenjena predvsem ozaveščanju mladih. Poglejte si jo tukaj.

Študentje medicine kot vsako leto organizirajo Akcijo ob svetovnem dnevu boja proti AIDSu, ki so jo letos ponesli na nacionalno raven. Pri organizaciji se bodo Projektu Virus in Projektu Ljubezen in spolnost iz Zveze študentov medicine Slovenije pridružili tudi sodelavci z NIJZ, društvo Legebitra, Drogart, DIH, ŠKUC – Magnus in Sekcija študentov zdravstvene nege in babištva (SŠZNB). Spremljajte njihov Facebook dogodek za koristne informacije o HIV-u in AIDSU ter vseh aktivnostih, ki jih ob svetovnem dnevu letos načrtujemo! Poglejte si tukaj.

Zanesljive informacije so ključne za to, da se lahko odgovorno odločaš!