Ljubo doma… mi pa nismo pri Ljubotu, ker nima doma!

78. člen Ustave Republike Slovenije veli sledeče: Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje.

Med državljane spada tudi mlada populacija, ki trenutno bije bitko s surovim nepremičninskim trgom. Cene so vrtoglave, stanje stanovanj, ki so na tržišču so neprimerna, pogosto se najemniki soočajo s prostorsko stisko, nenavadnimi najemnimi pogoji in splošno negotovostjo.

Na lastni koži občutimo, da 78. člen ne izpolnjuje obljube.

V zadnjih 30. letih je bilo zgrajenih občutno premalo stanovanj glede na potrebe prebivalstva. To je posledica neobstoječe stanovanjske politike na območju Slovenije ter nezadostno vlaganje v to področje. Tako je trg prepuščen sam sebi in se regulira sam. Povpraševanje je, še posebej v večjih mestih, kot so Ljubljana, Koper in Maribor, ogromno. Omenjena mesta so tudi univerzitetna mesta, zato si v njih stanovanje išče veliko število mladih.

Mlada populacija je podvržena nižjim dohodkom in ima tako resne težave z iskanjem strehe nad glavo. Vsak, ki je prišel študirati v Ljubljano se lahko spomni, s kakšno muko je bral oglase na skupini Stanovanjce, stanovanjce, na spletni strani Nepremičnine in Moj kvadrat. Večina oglasov iz omenjenih spletnih mest pa končuje na Instagram profilu Domozlom. Nepremičninski trg postaja en velik domozlom.

Obstaja veliko iniciativ, ki opozarjajo na trenutno situacijo. Ena izmed njih je umetniški kolektiv Kvadratni meter, ki je na Muzejske ploščadi v Ljubljani postavil Spomenik stanovanjski krizi, ki izgleda veliko boljše kot marsikatero stanovanje na tržišču. Glavni motiv umetniškega kolektiva Kvadratni meter je skozi umetniška dela prikazati nevzdržnost nepremičninskega trga.

Na temo stanovanjske problematike smo posneli podcast “Ni nam vseen”. V podcastu smo se pogovarjali s kolektivom Kvadratni meter ter Klemnom Ploštajnerjem, doktorskim študentom na Fakulteti za družbene vede, ki se ukvarja z vprašanjem urbanega razvoja in stanovanjsko problematiko. 

Podcast lahko poslušate tukaj.

Razmišljanje Tamare Mihalič, prostovoljke v okviru ESE, o stanovanjski problematiki mladih.

Vir fotografij: Dnevnik in Mladina