Kaj početi v Ljubljani

Muzeji in galerije

Ob ponedeljkih je večina muzejev in galerij zaprtih, vendar obstajajo izjeme (Narodni muzej Slovenije  (Prešernova cesta), Prirodoslovni muzej, Slovenski šolski muzej, Muzej športa, Muzej iluzij, …).

Prav tako ima veliko muzejev/galerij prvo nedeljo v mesecu brezplačen vstop. Na spletni strani posameznega muzeja/galerije si lahko ogledate kateri omogočajo prost vstop prvo nedeljo v mesecu.

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova – MSUM 

Mednarodni grafični likovni center – MGLC

Narodni muzej

Narodna galerija

Muzej novejše zgodovine Slovenije 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje – MAO

Slovenski etnografski muzej

Prirodoslovni muzej Slovenije

Tehniški muzej Slovenije

Lutkovni muzej

Slovenski šolski muzej

Farmacevtsko-medicinska zbirka Bohuslava Lavičke 

Pivovarski muzej

Železniški muzej Slovenskih železnic

Muzej športa 

Hiša iluzij

Galerija ŠKUC

Galerija P74 

Galerija Alkatraz 

UAUU. Univerzalni Atelje Uličnih Umetnosti

DobraVaga

Galerija Fotografija

Photon – Center za sodobno fotografijo 

MoTA 

Vodnikova domačija Šiška 

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti 

Galerija Kapelica

Cirkulacija 2

Muzej in galerije mesta Ljubljane – MGMLNE OMOGOČAJO PROSTEGA VSTOPA 1. NEDELJO V MESECU!

Ta veseli dan kulture – 3. decembra, ob Prešernovem rojstnem dnevu, poteka dan odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov, imenovan Ta veseli dan kulture. Na ta dan svoja vrata brezplačno odprejo številni nacionalni in občinski kulturni zavodi ter so na voljo brezplačne delavnice in publikacije.

Poletna muzejska noč – je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine.  Poteka 2. ali 3. soboto v juliju.

Mednarodni dan muzejev – je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik v  Sloveniji, ki ga praznujemo 8. februarja. Na ta dan svoja vrata brezplačno odprejo številni nacionalni in občinski kulturni zavodi ter so na voljo brezplačne delavnice in publikacije.

Ples, gledališče in opera

SNG Opera in balet Ljubljana

SNG Drama

Mestno gledališče ljubljansko

Slovensko mladinsko gledališče

Mini teater Ljubljana

Gledališče Glej

Lutkovno gledališče Ljubljana

SiTi Teater BTC

Šentjakobsko gledališče

Plesni Teater Ljubljana

Center kulture Španski borci

Stara mestna elektrarna

Cankarjev dom

Kina

Kinodvor

Slovenska kinoteka

Kino Komuna

Kino Bežigrad

Kolosej

Kino pod zvezdami

Klubi

Center urbane kulture Kino Šiška

Pritličje

Metelkova mesto:

Rog

Cirkus

Orto bar

PLAC 

K4

Predavanja

Trubarjeva hiša literature

Knjižnica Otona Župančiča

ZRC SAZU

Vodnikova domačija

Festivali

Poleti v NUK

Poletje v Stari Ljubljani

Festival Ljubljana

Ana Desetnica

Mladi levi

Mesto žensk

Ana Plemenita

Festival LGBT filma

Animateka

MENT Ljubljana

Druga Godba

GodiBodi

Ljubljanski jazz festival

Festival Živa književnost

Festival Dobimo se pred Škucem

Festival odpornosti #Soteskaopen

Festival Svetlobna gverila

Kam na izlet v Ljubljani?

Ljubljanski grad se nahaja sredi mestnega vrveža, vendar ravno prav odmaknjen od njega. S svojega privilegiranega položaja vam ponuja osupljive razglede po okolici, pa tudi sprehod po preteklosti in odmik od naglice, ki vlada vsakdanjiku pod njo.

Park Tivoli je največji ljubljanski park, ki sega v samo središče mesta. Leta 1880 so ob robu parka uredili ribnik. Ob ribniku je manjši botanični park z rastlinjakom. Iz Tivolskega parka potekajo sprehajalne in rekreacijske poti na vrh Rožnika. 

Živalski vrt leži na južnem pobočju Rožnika. Od mestnega središča ga loči 20 minut hoje. V vrtu so zbrane živalske vrste z vseh kontinentov, ponaša pa se predvsem z vrstami, značilnimi za ta del sveta oziroma za področje, kjer se stikajo alpski, panonski in sredozemski svet.

Botanični vrt je najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem v Sloveniji.  V njem raste mnogo vrst rastlin in tudi endemitov, ki so drugod že izumrle. Deluje pod okriljem Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Vrt je bil leta 2008 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Ljubljansko barje je območje dragocene naravne in kulturne dediščine na pragu Ljubljane. Danes je krajinski park in tu domuje kar 250 vrst ptic, 48 vrst kačjih pastirjev, 89 vrst metuljev in mnogo drugih živalskih in rastlinskih vrst.

Hrib Golovec se dviga nad vzhodnimi predeli Ljubljane. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Danes na hribu domuje Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec (AGO).

Šmarna gora je osamelec na severu Ljubljanskega polja. Ima dva vrhova: nižjo Šmarno goro (669 m) in višjo, Grmado (676 m). Zaradi lege in razgleda je postala priljubljen izletniški cilj. Z gore se ob lepem vremenu vidi Triglav, Stol in koroški Obir, v južni smeri se vidi Krim, Snežnik in Trdinov vrh na Gorjancih.