Neformalno izobraževanje

Neformalno izobraževanje je načrtovan proces pridobivanja, razširjanja in poglabljanja znanja izven formalnih izobraževalnih programov in ni nujno, da vodi do formalno priznanih rezultatov. Izvajajo ga nevladne, neprofitne organizacije, lokalne skupnosti, posamezniki in tudi državne inštitucije. V mladinskem sektorju si mladinske organizacije pripisujejo vlogo glavnih izvajalcev neformalnega izobraževanja.

Metode neformalnega izobraževanja so v primerjavi z metodami v formalnem izobraževanju bolj raznolike, usmerjene v skupinsko učenje, participatorno zastavljene in večinsko temeljijo na izkustvenem učenju. Učni proces je zastavljen fleksibilno in omogoča sprotno prilagajanje učnim potrebam udeležencev. Ključna prednost neformalnega izobraževanja je pridobivanje novih znanj in veščin ter krepitev kompetenc posameznika.

V neformalno izobraževanje spada tudi izkustveno učenje, vrstniško učenje, priložnostno učenje. Odlična priložnost za neformalno izobraževanje je tudi prostovoljstvo.

V Sloveniji imamo tudi nekaj uveljavljenih orodij beleženja neformalnega izobraževanja, kot so:

Nefiks – neformalni indeks

Moje izkušnje

YouthPass

Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) 

Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) je uradno potrdilo, s katerim lahko dokazujete vašo usposobljenost za opravljanje določenega poklica. Postopki pridobivanja NPK so relativno hitri, saj se lahko pri pridobivanju NPK upoštevajo spretnosti in znanja, ki ste jih pridobili med opravljanjem poklica, s prostovoljnim delom ali prostočasnimi dejavnostmi, z udeležbo na neformalnih programih izobraževanja, s samoučenjem ipd. NPK vam tako omogoča, da vaša neformalno pridobljena znanja potrdite ter ne izgubljate dragocenega časa za učenje tistega, kar že znate.

Brezplačno učenje jezikov:

Duolingo je zelo priljubljena brezplačna spletna platforma za učenje jezikov, ki je na voljo tudi kot mobilna aplikacija.

Bussu je spletna platforma, ki je na voljo tudi kot mobilna aplikacija. Trenutno omogoča učenje 12 jezikov: angleščine, španščine, italijanščine, francoščine, portugalščine, turščine, arabščine, poljščine, nemščine, ruščine, japonščine, kitajščine. 

Learn a language je platforma, ki omogoča interaktivno audio vizualno učenje jezikov. Na voljo je 19 jezikov: španščina, francoščina, italijanščina, japonščina, nemščina, kitajščina, ruščina, arabščina, portugalščina, švedščina, hebrejščina, latinščina, grščina, turščina, norveščina, danščina, korejščina, angleščina.

FSI Language courses Foreign Language Institiute tečaji nudijo visoko kvalitetne učne materiale v 48 jezikih, zasnovane s strani lingvistov. Razvila jih je vlada ZDA.

Open Culture je spletna platforma, preko katere se lahko, med drugim, učite 48 jezikov iz preverjenih virov.

Deutchinfo  je večjezična spletna stran za učenje nemškega jezika, ki se poslužuje modernih didaktičnih metod ter hkrati ponuja zanimive in praktične informacije o življenju in delu v Nemčiji in Avstriji.

British Council ponuja brezplačno spletno gradivo za učenje angleščine. Razdeljeno je v več sklopov in sicer v učenje angleščine z igrami, z avdio in video posnetki, za otroke, za najstnike, poslovna angleščina in učenje preko nogometa. 

Erasmus Plus Online linguistic support. Spletna platforma je namenjena udeležencem Erasmus Plus programov in trenutno omogoča učenje 6 jezikov. Program je prilagojen potrebam udeležencev mednarodnih izmenjav. Pogoj za uporabo platforme je, da ste izbrani za udeležbo v Erasmus Plus programu.

Brezplačno učenje slovenščine za tujce najdete tukaj

MOOC – Massive online open course

Edx ponuja množične odprte spletne tečaje, organizirane s strani priznanih svetovnih univerz in inštitucij, ki so dostopni vsakomur. Ponujajo tečaje iz različnih področij, kot so računalništvo, jeziki, inženirstvo, psihologija, pisanje, elektrotehnika, biologija, marketing,… Vsi tečaji so za udeležence brezplačni.

Canvas Network nudi brezplačne množične spletne tečaje priznanih univerz iz vsega sveta. Izbirate lahko med zelo raznolikimi tematikami. 

HarvardX spletne tečaje, ki jih ponuja Univerza Harvard. Udeležba je brezplačna, za certifikat o opravljenem tečaju pa udeleženci odštejejo manjšo vsoto.

Coursera, Future Learn, Iversity, Udemy

Tudi zgoraj naštete platforme nudijo množične odprte spletne tečaje, katerim lahko prisostvujete brezplačno, za ocenjevanje vaših nalog in prejem certifikata pa je potrebno plačilo. Obstaja še mnogo drugih platform, ki delujejo po podobnem principu in jih zlahka najdete, če le malo pobrskate po spletu.

DIY- Naredi sam

V poplavi strani z navodili, kako si lahko sami naredite nekaj zase, za svoj dom ali darilo, naj jih naštejemo le nekaj:

Instructable.com

Doityourself.com

Craftgawker

Vse lahko naredite sami

Pinterest DIY