Nasveti za potovanje

Potovanje moraš načrtovati: preveri, kje lahko dobiš izkaznice s popusti in vodiče ter preberi informacije na potovalnih portalih.

Potovalni portali

Spletišče Tvoja Evropa ponuja veliko informacij za načrtovanje potovanja: praktične nasvete glede potrebnih listin, informacije o pravicah potnikov v Evropski uniji, kaj vzeti s seboj na potovanje, kako z denarjem in kako varno potovati.

Evropska mladinska kartica za vse mlajše od 30 let, kartica omogoča 60 000 popustov. Na zemljevidu poišči popuste za kulturne dejavnosti, trgovine, prevoz, gostinske in hotelske storitve.

Izkaznica ISIC – s to mednarodno priznano študentsko izkaznico lahko dobiš popust za potovanje, ogled muzejev in glavnih svetovnih turističnih znamenitosti. Preveri, kje lahko dobiš to izkaznico, ki ti omogoča popust v približno 125 000 krajih v skoraj 130 državah.

USE IT so informacije za mlade iz prve roke – zemljevidi, ki jih pripravljajo mladi iz lokalnega okolja. Zemljevidi USE-IT se od ostalih komercialnih zemljevidov razlikuje po tem, da jih ustvarjajo mladi iz lokalnega okolja, ki skušajo predstaviti mesto in življenje na način, kot ga vidijo in živijo domačini. Informacije so brezplačne, sveže (se letno posodabljajo) in nekomercialne, saj vključitev ni plačljiva za nikogar. USE-IT turistične informacije so na voljo v več kot štiridesetih mestih po Evropi, med njimi tudi V Ljubljani.

Izlet na Dlani – Nasveti kje najti poceni letalske karte, prenočišča ter nasveti za potovanja.

Cenejše letalske karte

Na najpogosteje obiskanih spletiščih lahko kupiš poceni letalsko karto za evropske destinacije.

Skyscanner – Med milijoni letov, ki so na voljo na tem spletišču, poišči najcenejšega. Iskati je mogoče po ceni in destinaciji.

Momondo – Spletišče omogoča primerjavo cen več kot 700 spletnih strani s potovalnimi ponudbami.

Cheapflights – Izberi svojo državo in poišči letalske prevoznike, ki ponujajo poceni lete.

Ne pozabi, da v Evropi veljajo pravice potnikov. Lahko tudi preneseš aplikacijo za pametni telefon z vsemi potrebnimi informacijami.

Potovanje z vlakom

Med potovanjem z vlakom lahko opazuješ pokrajino, vlaki so tudi dober način za potovanje po Evropi, zlasti na kratke razdalje. Če je cilj potovanja bolj oddaljen, lahko potuješ z nočnim vlakom in tako prenočevanje povežeš s potovanjem.

InterRail – Izkaznica za potovanje z vlakom po Evropi. Če nameravaš obiskati več držav lahko prihraniš denar z izkaznico InterRail. Izberi kombinacije, ki najbolje ustrezajo tvojemu načrtu potovanja po Evropi, na vlaku enostavno pokaži svojo izkaznico InterRail.

RailEurope – Določi si lasten načrt potovanja, pri tem si pomagaj z voznim redom 50 različnih železniških podjetij v Evropi.

Potovanje z avtobusom

Potovanje z avtobusom ponuja podobne prednosti kot potovanje z vlakom, ravno tako lahko med potovanjem opazuješ pokrajino in potuješ ponoči. Čeprav je potovanje z avtobusom lahko počasnejše, pa lahko edino z avtobusom prideš v nekatere bolj oddaljene kraje.

Eurolines – Linijsko prevozništvo, ki povezuje vsa glavna evropska mesta. Oglej si različne destinacije in vozne rede.

FlixBus – Nizkocenovni ponudnik za medkrajevno potovanje po Evropi.

Nomago – Nudi medkrajevne in mednarodne prevoze, prevoze do letališč.

Potovanje z avtom

Tudi če nimaš avtomobila, si lahko še vedno izbereš avto za prevozno sredstvo po Evropi. Souporaba avtomobila omogoča prožnost, tudi vozniškega dovoljenja ne potrebuješ. Voznik in potniki si delijo stroške in na potovanju lahko spoznaš nove ljudi.

Prevoz.org – Spletna stran je namenjena pomoči pri koordinaciji prevozov študentov znotraj Slovenije. Kontaktne informacije so zaradi varovanja zasebnosti na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijava je brezplačna.

Blablacar – Voznikom se lahko pridružiš na potovanju po Evropi.

Avant2Go – Električna vozila, ki si jih izposodite, ko jih potrebujete in vrnete, ko prispete na želeno destinacijo. Na voljo v Ljubljani in še nekaterih mestih po Sloveniji.

Trajekt

Mogoče na to nisi pomislil, vendar je lahko nočno potovanje s trajektom najboljša možnost, zlasti v Sredozemlju in Skandinaviji.

Eurail – Iščeš lahko med različnimi trajektnimi povezavami v Evropi.

Aferry.com – Več kot 1 200 trajektnih povezav v Združenem kraljestvu, Franciji, Španiji, Irski, Nizozemski, Sredozemlju in drugod po Evropi.

Jadrolinija – Trajektni prevoz na hrvaške otoke.