Zdrav način življenja

Spletne revije/članki o zdravem načinu življenja

 

Zdravje, vaš vodnik za zdravo življenje – Revija, ki obravnava različne teme; od zdravja, simptomov bolezni, alternativne medicine, gibanja ter prehrane. Skozi članke ponuja tudi nasvete o pravni varnosti bolnikov, gibanju in skrbi zase.

Aktivni.si – Spletna stran namenjena temam s področja športa, zdravja, prehrane, ter psihičnega počutja. Ponuja nasvete o aktualnih temah, recepte o zdravi prehrani in druge zanimivosti.

ezdravje, Pot do zdravega življenja – Članki na temo zdravja in razlaga o posameznih simptomih in boleznih. Nasveti kako se boriti pred različnimi obolenji.

Bodi eko – Revija Bodi eko je prva slovenska eko revija, posvečena eko in zdravemu načinu življenja. V reviji vas vsak mesec čakajo zanimive vsebine s področja zdravega načina življenja, zdrave prehrane, ekološkega vrtnarjenja, zdravilnih rastlin, okolju prijaznejše gradnje, posebno mesto v njej pa imajo tudi živali.

Nacionalni inštitut za javno zdravje – Je portal, kjer lahko najdete informacije, ki bodo prispevale k boljšemu zdravju in blaginji. Je vir podatkov in informacij, ki so lahko podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike. Pripravljajo analize delovanja sistema ter prepoznavajo morebitne grožnje zdravja. Objavljajo aktualne novice s področja zdravja, poročajo o čakalnih dobah ter obravnavajo teme s področja bolezni, okolja in življenjskega sloga. Na spletni strani najdete tudi povezave drugih strani, ki obravnavajo tematike s področja zdravja.

Inštitut za Nutricionistiko – Ukvarja se z raziskovanjem in izobraževanjem na področju prehrane ter svetovanjem živilski industriji pri razvoju in primernem označevanju živil. Na inštitutu deluje raziskovalna skupina Zdrava prehrana, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Na spletni strani lahko najdete strokovne članke s področja prehrane.

Presno.si – Spletni portal z zdravimi recepti.

Strokovni članki v okviru projekta Za zdravje mladih.

Kam? Rekreacija v Ljubljani.

 

Študentska vadba – Študentska vadba je projekt, s katerim želijo študentom in dijakom ponuditi vadbo v profesionalnih centrih po subvencioniranih cenah. Študentska vadba je največja rekreativna skupnost študentov in dijakov Sloveniji in ponuja velik nabor športnih aktivnosti. Član lahko postane vsak dijak ali študent, ne glede na kraj bivanja ali izobraževanja. Vadba je odprta tako za redne kot izredne študente vseh univerz in višjih šol ter redne in izredne dijake srednjih in poklicnih šol ter izobraževanj za odrasle ter tudi tiste, ki pavzirajo. Z njimi lahko vadite le za od 2,5 eura na obisk.

ŠOU šport – Ponujajo pestro ponudbo programov za študente, tudi tečaje – vse to po študentom prijaznih cenah.

Športna dejavnost Univerze v Ljubljani – Športni programi za študente Univerze v Ljubljani.

Rekreacija.si – Spletni portal, ki je namenjen le rekreaciji.

Športno društvo Tabor – Ponujajo različne vrste športnih aktivnosti; joga, fitnes, sabljaštvo, aerobika, zumba, pilates, gimnastika, namizni tenis.

Park Kodeljevo – V parku Kodeljevo so na voljo tenis igrišča, bazen, balinišče, športna dvorana, park in igrala za otroke.

Park Tivoli –  V sklopu Parka Tivoli je na voljo kopališče, teniška igrišča, drsanje, fitnes, savna, kotalkališče.

Park Rudnik – V okviru Parka Rudnik deluje tudi Velika dvorana Krim ter Namiznoteniška dvorana, ki sta namenjeni šolskim športnim programom, športni vadbi in tekmovanjem v košarki, rokometu in odbojki, rekreativnim športom in prireditvam. Dvorano uporabljajo otroški vrtci, osnovne in srednje šole, športni klubi, druga društva in rekreativni športniki.

Park Šiška – Park obsega atletsko dvorano, zunanje atletske površine, Holmer stezo, nogometni stadion, nogometni igrišči z umetno travo, teniška igrišča, pokrito balinišče in igrišče za odbojko na mivki.

Park Zalog – Športni park Zalog se nahaja v četrtni skupnosti Polje. Obsega pokrito drsališče, v sklopu parka deluje tudi dvorana za hokej in curling. V okviru parka je na voljo tudi splošna vadba, aerobika ter balinanje.

Kopališče Kolezija – Kopališče se odpre meseca maja in je odprto vsak dan od 6.30 do 22.00. Poleg olimpijskega in otroškega bazena ponujajo še igrišče za odbojko na mivki, namizni tenis in košarkarsko igrišče.

Strelišče – Strelišče se nahaja na Dolenjski cesti v Ljubljani in je namenjeno vsem ljubiteljem streljanja s pištolo, malokalibrsko pištolo, revolverjem in zračno puško. Streljate lahko na pokritem strelišču ali na strelišču, ki ni pokrito in se nahaja v naravi pod Golovcem. Poleg nakupa ali najema opreme za streljanje vam ponujajo rekreativno streljanje in šolo streljanja, pridružite pa se jim lahko tudi s sodelavci na sindikalnih igrah ali pa s sošolci na športnih dnevih.

Rekreacija na prostem

  • Trim steza  Mostec in Tivoli, Ljubljana. Trim steza v Mostecu na 520 metrih dolžine ponuja 15 različnih trim naprav v naravi, Trim steza v Tivoliju pa na 2300 metrih dolžine, 25 različnih trim naprav v naravi. Ob Poti spomina in tovarištva so na voljo tudi Trim otoki.
  • Holmerjeva steza v Parku Šiška, Milčinskega 2, 1000 Ljubljana. Mehka tekaška proga, posuta z žagovino, je na voljo v srcu Parka Šiška med zelenimi površinami nogometnih igrišč. Ob stezi so nameščene tudi zunanje fitnes naprave.
  • Otoki športa, več lokacij v Ljubljani. V urbanih naseljih po vsej Ljubljani so na voljo tako imenovani Otoki športa, ki ponujajo pestro izbiro vadbenih površin – košarkarska igrišča, igrišča za mali nogomet, zunanje fitnes naprave,…
  • RIC Sava, Sava – Reka, ki povezuje. Območje ob reki Savi, od Jarš do Nemške ceste, sestavljata dve urejeni celoti. Prva je Rekreacijsko izobraževalni center Sava (RIC Sava), ki ponuja široko izbiro rekreacije. Tam lahko rezervirate piknik prostore, otroke pripeljete na novo otroško igrišče ali pa se odpravite na kolesarjenje in sprehode po številnih kolesarskih, učnih in peš poteh. Ob doplačilu na voljo tudi konjeništvo (tečaji jahanja, konjeniške poti,…). Drugi del se imenuje Sava – reka, ki povezuje. Jahalne, tekaške in kolesarske poti povezujejo otroško igrišče, trim naprave, plezalno steno in igrišče za disk golf.

Gimnastični center Ljubljana – fitnes Vič – Gimnastična dvorana, telovadnica za vodene vadbe, fitnes, savna, tenis igrišča, nogometna igrišča, zunanje fitnes naprave ter plezalna stena.

Bicikelj je sistem, ki je na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu in zagotavlja preprosto izposojo koles. Na voljo je 60 postajališč, ki so med seboj oddaljena 300 do 500 metrov. Na enem izmed postajališč si lahko izposodite kolo in ga nato na drugem vrnete. Vse kar je potrebno, da si neomejeno izposojate kolesa je, da plačate letno naročnino, ki znaša 3 € ali se registrirate le za en teden, kar znaša 1 €.

Vodnik po regionalnih pešpoteh v Ljubljanski urbani regiji – Vodnik predstavlja 17 pešpoti, ki povezujejo območja nekaterih občin v ljubljanski urbani regiji.

Gremo na pot – prenovljen vodnik po kolesarskih, pohodniških in tekaških poteh po Ljubljanski urbani regiji. Portal ponuja opise več kot dva tisoč kilometrov urejenih tematskih poti, ki so primerne za kolesarjenje, hojo ali tek, in informacije o naravnih in kulturnih znamenitosti ter gostinski in drugi turistični ponudbi.