Projekti

Projekt EU inFORM

Walk the Talk je je večjezična informacijska kampanja za mlade, katere cilj je povečati ozaveščeno udeležbo prvih volivcev na naslednjih evropskih volitvah.

Cilj je na mladim prijazen način obveščati mlade o EU, hkrati pa posredovati njihove ideje oblikovalcem politik in se boriti proti dezinformacijam v zvezi z volitvami.

Kampanja je zaživela 21. 11. 2023, na dogodek se je možno registrirati tukaj. Ta pobuda je rezultat projekta EU inFORM – Mladi volivci, ki ga vodi Evropska agencija za informiranje in svetovanje mladim (ERYICA) in sofinancira Evropski parlament. Pri njenem oblikovanju so sodelovali mladi in ponudniki informacij za mlade iz 11 držav EU, na voljo pa bo v vsaj 13 jezikih.

V projektu sodelujemo tudi Zavod MISSS in Ljubljanska mreža info točk.

Kampanjo je možno spremljati tukaj. Prav tako ste že nekatere objave v zvezi s kampanjo lahko zasledili na naših socialnih omrežjih. Kampanja bo potekala tudi na Instagramu.

Projekt YinfoPionners

Namen projekta YinfoPioneers je postaviti temelje za razvoj in širitev storitev YIC na Zahodnem Balkanu, in sicer v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in Severni Makedoniji, ter spodbujati vključevanje pravice mladih do obveščenosti v nacionalne strategije za mlade. S tem bi se mladinske politike v teh državah bolj uskladile z mladinsko strategijo EU in drugimi nacionalnimi mladinskimi strategijami po vsej EU.

Projekt je vodila mreža ERYICA, mreža L’MIT pa je v projektu sodelovala kot dobra praksa, ki ima vzpostavljeno strukturo informiranja in podporo MOL za delovanje. 

Projekt je financiran iz Erasmus+.

Videi Ni nam ravno

Solidarnostni projekt petih mladih, ki ustvarjajo informativne video vsebine na temo solidarnosti.

Projekt raziskuje temo solidarnosti ter solidarnostne projekte, akcije in dejanja v njihovem lokalnem okolju tako s strani vrstnic_kov kot nevladnih organizacij.

Videe si je možno ogledati tukaj.

Projekt je podprt s strani Evropske solidarnostne enote.

Evropski dan informiranja mladih

Evropski dan mladinskega informiranja obeležujemo 17. aprila, ko je Evropska agencija za informiranje in svetovanje mladih – ERYICA, postavila mladinsko informiranje na evropski zemljevid.

Tudi na Ljubljanski mreži info točk, kjer se ukvarjamo z informiranjem mladih v Mestni občini Ljubljana, si želimo prispevati k večji vidnosti informiranja mladih, zato spodbujamo, da informacije krožijo in na ta način dosežejo čim večje število mladih.

Evropski dan informiranja mladih je posebna priložnost, ob kateri se opominja o pravici mladih do dostopa zanesljivih informacij ter o prepoznavanju dela mladinskih informatorjev.

Vsako leto tako v aprilu v sodelovanju z ERYICO pripravimo kampanjo za mlade, ki naslavlja eno izmed aktualnih tematik.

Kampanja je na voljo na naših socialnih omrežjih, tukaj.

Podkast Ni nam vseen

V okviru Evropske solidarnostne enote (Solidarnostni projekti) izhaja mesečni podcast z naslovom “Ni nam vseen”.

Podcast ustvarja skupina mladih, ki želi spregovoriti o temah, ki zadevajo mlade. S podcasti želijo doseči večjo informiranost o različnih družbenih tematikah, ki so povezane z mladimi.

Podcast daje glas mladim, njihovim zgodbam in mnenjem.

Podcast je na voljo na različnih podcast platformah (Google podcasts, Pocket casts, Apple podcasts, Spotifiy), poslušate pa ga lahko tudi tukaj

Vabljeni k poslušanju.

Projekt je podprt s strani Evropske solidarnostne enote.

Zbornik Primeri dobrih praks s področja informiranja mladih v Sloveniji

Zbornik predstavlja dobre prakse na področju informiranja mladih in predstavlja organizacije, ki se v Sloveniji ukvarjajo z informiranjem mladih.

Zbornik je na voljo tukaj.

Družabna igra Kaj me osreči

Mladi zmaji vsako leto objavijo razpis “Kaj je dobro in je lahko še boljše?“, s katerim mlade spodbudijo, da prijavijo svoje ideje projektov, s katerimi želijo vplivati na življenje v mestu, bodisi v svoji ulici, četrtni skupnosti, na ulici ali pred blokom. Mladi stari do 29 let tako dobijo priložnosti, da s podporo Mladih zmajev uresničijo idejo in soustvarjajo utrip mesta.

Tako je podporo za izpeljavo projekta dobila tudi ideja, da bi izdelali družabno igro Kaj me osreči. Povod za igro so bile simpatične kartice Kaj me osreči, ki že vrsto let izhajajo pod okriljem Ljubljanske mreže info točk, katere koordinator je Info center ŠKUC.

Projekt je izpeljala ekipa Info centra ŠKUC in nastala je zbirka iger Kaj me osreči. Igra je sestavljena iz kartic Kaj me osreči in kratkega priročnika, ki mladinskim delavcem ponuja nekaj predlogov, kako lahko kartice uporabljajo pri svojem delu.

Zbirka iger je namenjena vsem, ki bi si radi vsake toliko časa zapolnili proste urice in se poigrali s prijatelji ter mladinskim delavcem, ki želite z mladimi kreativno preživeti čas.

Če se želite tudi vi poigrati z zbirko iger Kaj me osreči, nam pišite na info.center@skuc.org.

Kartice Kaj me osreči

Mreža L’MIT zbira domiselne, simpatične in nenavadne odgovore mladih na vprašanje “Kaj me osreči?”.

Vsako leto izbor najboljših ilustriramo in jih natisnemo v obliki raznobarvnih razglednic, ki jih najdete v vseh info točkah L’MIT!

Svojo misel lahko oddaš tudi ti, tukaj.

Oddaja Mladinski informator

Ljubljanska mreža info točk je v začetku leta 2017 začela pripravljati radijsko oddajo Mladinski informator. Oddaja je na sporedu vsak 2. in 4. ponedeljek v mesecu na Radiu Študent. Prvi del oddaje je namenjen aktualni temi, v drugem delu pa v studio povabimo gosta, ki nam o njej pove kaj več. Iščemo vire in na enem mestu zbiramo informacije o aktualnih temah s področja mladinske problematike – delu, štipendijah, natečajih, prostovoljstvu, zabavi, mobilnosti, delavnicah in dogodkih, ki mladim ponujajo možnost za aktivnejšo participacijo v družbi in bolj kakovosten način življenja.

Sodelovanje v oddaji je odprto za vse mlade in mladinske organizacije oz. organizacije za mlade. Če imate idejo, o kateri menite, da bi bilo dobro govoriti v oddaji, nam lahko pišete na info.skuc@lmit.org.

Oddaje lahko poslušate tukaj.

 

 

 

 

 

 

Zemljevid USE-IT Ljubljana

V okviru Ljubljanske mreže info točk izhaja zemljevid za mlade popotnike USE-IT Ljubljana. Zemljevid je brezplačen in ponuja nekomercialne informacije, saj za njegovo vsebino in podobo poskrbijo mladi iz lokalnega okolja. Simpatični zemljevid prestolnice skozi aktualne informacije in priporočila mladih nudi popotnikom in ostalim obiskovalcem Ljubljane vse potrebne informacije: priporočila o mestnem dogajanju, najbolj priljubljenih lokacijah domačinov ter ostalih zanimivostih in znamenitostih. Ker je oblikovan kot zloženka s tlorisom, lahko zemljevid deluje tudi kot mestni vodič.

USE-IT deluje kot mreža neodvisnih lokalnih pobud, ki so financirane s strani lokalnih oblasti in delijo vrednote krovne evropske organizacije USE-IT Europe. Turistične informacije za mlade USE-IT so na voljo v več kot štiridesetih mestih po Evropi. Vse lokalne pobude objavljajo brezplačne zemljevide, večina jih ima svojo Facebook stran, nekatere pa imajo tudi svojo spletno stran ali celo pisarno za mlade popotnike.

USE-IT Ljubljana je na voljo v tiskani obliki v TIC Ljubljana, Info centru ŠKUC, ljubljanskih hostlih in lokalih, na spletni strani USE-IT Europe ter kot aplikacija USE-IT za pametne telefone.

Projekt izdelave zemljevida sofinancirata Javni zavod Turizem Ljubljana in Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino.

Povezava do Facebook strani

Povezava do spletne strani USE-IT Europe

Povezava do aplikacije USE-IT

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljubljanska mobilna info točka

Projekt je bil financiran preko takratnega evropskega programa Mladi v akciji, današnjega Erasmus+, in s strani Urada za mladino MOL. Projekt se je izvajal med 2010 in 2015. 

Informiranje za mlade predstavlja podporo mladim pri iskanju in izbiri informacij, ki jih potrebujejo za lažje odločanje in doseganje želenih ciljev, ter izboljšujejo kvaliteto njihovega življenja, spodbujajo njihovo mobilnost in avtonomnost. In ker je naš namen informacije o različnih možnostih in priložnostih približati prav vsem mladim – tudi tistim, ki (še)  niso vključeni v mladinske organizacije oziroma (še) niso sami aktivni iskalci informacij, smo oblikovali Ljubljansko mobilno info točko. Ta na kraje, kjer se mladi družijo in preživljajo svoj čas, s seboj prenaša informacije o:

 • izobraževanju,
 • zaposlovanju,
 • prostovoljnem delu,
 • kulturnih, športnih in zabavnih dogodkih ter prireditvah,
 • aktivizmu,
 • ekologiji,
 • duhovnosti,
 • zdravju in pomoči v stiski,
 • lokalnih organizacijah in službah za mlade,
 • razvoju mladinskega dela,
 • razpisih in natečajih,
 • evropskih programih za mlade (Mladi v akciji, Eurodesk, EVS…).

Prav vse informativne vsebine, ki smo jih posredovali mladim, so bile brezplačne in nekomercialne narave.

L’MIT – Ljubljanska mobilna info točka PDF (513 KB)

LMIT-Ljubljanska-mobilna-info-tocka