“Mladost – nosilka EU sprememb” v Ljubljani

V Ljubljani se je na dogodku Mladost – Nosilka EU sprememb prejšnji petek (22. 3. 2024) oglasila poslanka Ljudmila Novak. Dogodek je organiziral Zavod BOB pod okriljem Mreže MaMa in ob podpori in financiranju EU parlamenta. Dogodek je potekal na Srednji ekonomski šoli v Ljubljani, v nadaljevanju objavljamo krajšo reportažo, ki sta jo po dogodku zapisali udeleženki dogodka s Srednje ekonomske šole Ljubljana.

V petek, 22. 3. 2024, smo v okviru aktivnega državljanstva imeli dejavnost, in sicer pogovor z evropsko poslanko Ljudmilo Novak ter delavnice, ki jih je pripravil Zavod BOB. Dogodek se je začel s kvizom o Evropski Uniji, iz katerega smo lahko pridobili veliko novih informacij. Temu je sledil pogovor z evropsko poslanko Ljudmilo Novak, razdelili smo se v skupine, vsaka skupina je imela 3 minute časa, da pripravi tri različna vprašanja. Pogovarjali smo se o delu v Evropskem parlamentu, sestankih, o tem, kako se je gospa Novak odločila za kariero evropske poslanke, katere lastnosti, po njenem mnenju, mora imeti oseba, da bi opravljala tak poklic. Dotaknili smo se tudi trajnostnega razvoja ter evropskih volitev, gospa Novak je izpostavila, kako pomembno je, da izkoristimo svojo volilno pravico in da vsak glas veliko šteje. Celoten pogovor je bil zelo zanimiv in poučen. Gospa Novak je pokazala predanost svojemu delu in zavzetost za dobrobit državljanov EU.
Ko se je pogovor končal, smo imeli krajši odmor. Po kratkem odmoru so sledile delavnice, ki so jih pripravili delavci Zavoda BOB. Že pri vstopu na dogodek je vsak izmed udeležencev dobil barvno oznako (modro, rdečo, rumeno, sivo in zeleno), ki je označevala različne postojanke, skozi katere so nas vodili sodelavci Zavoda BOB. Na vsaki postojanki smo se zadržali 10 minut.

Prva postojanka, ki jo je moja skupina obiskala, je bila prostovoljstvo. Izvedeli smo nekaj splošnih informacij o prostovoljstvu. V Sloveniji imamo okrog 200.000 prostovoljcev. EU nam omogoča, da smo prostovoljci lahko tudi v tujini, kar je odlična priložnost za pridobivanje novih izkušenj. Obstaja veliko organizacij, ki organizirajo prostovoljske projekte po celem svetu. Druga postojanka, ki smo jo obiskali, je bila Mladinski center BOB in ULCA. Anja Manja in Mojca sta nam predstavili dva mladinska centra v Ljubljani. Mladinski centri so odlični za druženje, učenje in ustvarjanje. V mladinskih centrih BOB in ULCA organizirajo različne dogodke in dejavnosti, ki nam pomagajo spoznati nove ljudi in razvijati naše talente. Na naslednji postojanki smo komentirali platformo skupajsmo.eu. Dajali smo predloge, kako platformo izboljšati in približati mladim uporabnikom. Postani change maker/ka je bila predzadnja postojanka. Pogovarjali smo se o volilni pravici in načinu, kako bi morale biti volitve organizirane, da bi mlade spodbudili k sodelovanju na volitvah. Z gospodom Matjažem smo se na zadnji postojanki pogovorili o korporacijah, ki največ prispevajo k visokim emisijam toplogrednih plinov. Pomembno je, da se zavedamo teh vplivov in si prizadevamo za trajnostne alternative ter zmanjšanje ogljičnega odtisa. Po obisku vseh postojankah smo izpolnili še anketo o spletni strani skupajsmo.eu.

Oriana Angeli
Nejra Kekić

Vir: Zavod BOB