Nazaj v preteklost

Junij je čas, ko se Ljubljana (in ostala mesta) obarvajo v mavrično praznovanje enakopravnosti, ljubezni in medsebojnega spoštovanja. Za nami je vikend Parade ponosa, na kateri smo bili priča oblici kulturnega dogajanja, delavnic, okroglih miz, izobraževanj pa tudi druženja in zabave.

Ravno pred začetkom pisanja bloga, sem opazila, da so po spletu zaokrožile fotografije nestrpnih intervencij na plakatih Parade ponosa 2022 na TAM-TAMovi plakatnih mestih v bližini trga Ajdovščina.

Beseda nestrpno je verjetno premila, glede na motive, ki so bili dodani. Svastike, sovražna in grozeča sporočila, ter vse možne fobne izjave. Dr. Boris Vezjak je na spletnem blogu IN MEDIA RES  zapisal, da bi nas vse bolj pasiven in lenoben odnos do boja za človekove pravice in enakopravnost LGBT+ moral zelo skrbeti. In prav zaradi te lenobnosti in pasivnosti smo priča vse večji promociji homofobije, nestrpnosti in seksizmov, ki so bolj kot očitno produkt zadnjih dveh let življenja pod prav tako nestrpno vlado, ki je počela podobno. Ljudstvo se seveda navzame slabih navad, jih oponaša, ker se očitno to dopušča, do pred kratkim pa je bilo s strani določenih vladnih uslužbencev prakticirano in, pa recite mi kar želite, spodbujano. Sovražni govor je začel prehajati v sfero vsakodnevnega diskurza. In ta nestrpnost se lahko širi kot virus in napade vse ranljive skupine.

Zdi se, da je pravica do enakopravnosti še vedno luksuz ter se sprašujem, kdaj je sovraštvo postalo bolj sprejemljivo kot ljubezen. Iz zgodovine naj bi se nekaj naučili, mi pa kakor stroj, katerega hrani sovraštvo, rinemo vse globje.

Smo pa bili v soboto (vsaj v Ljubljani) priča dogodku Parada ponosa 2022, ki je (kolikor mi je znano) potekal brez sporov in izgredov.

Na dogodku se je predstavilo veliko organizacij, ki delujejo na področju LGBT+ in aktivno pripomorejo k zmanjševanju stigme, težav in večjo vključenost LGBT+ skupnosti. Čez celoten dan so se organizacije predstavljale na stojnicah na Kongresnem trgu, v popoldanskih urah je potekal protestni pohod skozi mesto ter se v večernih urah odvijalo pestro spremljevalno in kulturno dogajanje. Parada ponosa se je tradicionalno zaključila na Metelkovi, kjer je žur potekal do jutranjih ur.

V Ljubljani, pa tudi ostalih krajih po Sloveniji, je torej veliko organizacij, ki delujejo na področju LGBT+ in ozaveščajo, opozarjajo ter se aktivno vključujejo v družbo. Mnogi se še vedno sprašujejo zakaj je Parada ponosa potrebna, če pa so LGBT+ osebe vključene v družbo in v njej aktivno delujejo. Razlogov je veliko, na srečo pa je veliko tudi ljudi, ki se tega zaveda in se Parade ponosa udeležuje. Želim si le, da bi se to vzdušje nadaljevalo tudi, ko ni junij.

(Blog je bil pisan v času pred in po Paradi 2022, zato se vzdušje v drugem delu zapisa precej izboljša, vseeno pa je potrebno opozarjati na nestrpno obnašanje.)