Vabilo na okroglo mizo in k ogledu dokumentarnega filma “Igra pred obzidjem Evrope”

Slovenska Karitas je skupaj z Radiotelevizija Slovenija organizirala virtualno okroglo mizo, na kateri so spregovorili o izzivih, s katerimi se soočajo migranti predvsem na Balkanski migrantski poti, o tem, kje so najpogosteje kršene njihove človekove pravice in kakšne so možne rešitve tega problema, predvsem na ravni EU, da bi tem ljudem zagotovili dostojno življenje.

Hkrati so tudi širše pogledali na to problematiko, od vzrokov za migracije, ki silijo ljudi, da odidejo na dolgo in tvegano pot, do prispevka migrantov k razvoju držav, kamor se priselijo in pomenu sprejemanja migrantov v našo družbo.

Spodbudo za dogodek so črpali iz življenjskih zgodb migrantov, ki so v Bosni in Hercegovini že več mesecev, leto ali dlje in tam živijo v človeku nedostojnih razmerah, brez dostojnega bivališča, hrane, higienskih razmer, otroci brez šolanja.

Ob mnogih neuspelih poskusih, da bi prestopili vrata EU, so na poti včasih oropani vsega, predvsem pa dostojanstva in izčrpavajo svoje življenjske moči in potencial.

Nekaj njihovih zgodb je v BiH in na Hrvaškem ujela v objektiv Vanja Kovač, novinarka RTV SLO.

Iz njih je nastal 50-minutni dokumentarni film “Igra pred obzidjem Evrope”, ki bo na sporedu v torek, 18. 5. 2021, ob 20.55 na prvem programu TV SLO.

Po premieri si bo možno ogledati film tukaj.

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Vir: Slovenski Karitas