1. december: Dan boja proti AIDSU

Prvi december je Svetovna zdravstvena organizacija leta 1988 razglasila za svetovni dan boja proti aidsu. Danes je ta dan pomemben, saj nas združuje v boju proti aidsu oziroma virusu hiv, in je dan, ko izkažemo podporo osebam, ki živijo s hivom, in se spomnimo na vse, ki so zaradi aidsa umrli.

V oddaji Mladinski informator, ki jo Ljubljanska mreža info točk pripravlja enkrat mesečno na Radiu Študent, smo govorili o virusu hiv in se v intervjuju pogovarjali z Mitjo Ćosićem, strokovnim sodelavcem Legebitre v programu testiranja in svetovanja na hiv in na področju hiv preventive v Legebitrini testirni točki.

Oddajo lahko poslušate tukaj.

V tem tednu (od 23. do 30. novembra) poteka kampanja Evropski teden testiranja na HIV s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Njen namen je osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, spodbuditi k testiranju, zdravstveno osebje pa opozoriti, naj testiranje ponudi pogosteje.

Možnosti testiranja so raznolike. Društvo informacijski center Legebitra na primer za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, izvaja redno tedensko testiranje na HIV, gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C s svetovanjem na sedežu društva v Ljubljani in periodično testiranje s svetovanjem v  vseh slovenskih regijah. V tem tednu se je v Društvu Legebitra mogoče testirati vsak dan.

Več podatkov o terminih testiranja na Legebitri je na voljo na kajisces, o drugih oblikah testiranja pa na nijz.si.