4. oddaja Mladinski informator: Branje in mladi

V 4. oddaji Mladinski informator govorimo o bralni kulturni mladih. V dobi odraščanja je branje kvalitetne mladinske literature pomembno za mlade. Z branjem se mladim omogoča uspešnejša socializacija, s pomočjo branja se razvija zmožnost simboličnega izražanja, uporaba zahtevnejše jezikovne strukture, branje tudi krepi sposobnost domišljijske dejavnosti. Situacije v literaturi so na nek način simulacija v dejanskem življenju, ki jih je bralec v literarnih delih že uvidel. Raziskave kažejo, da je srednješolsko obdobje tisto, ko upade interes za branje. Razvoj, napredek in modernizacija komunikacij so razlog, da je funkcionalna nepismenost med mladimi vse večja, zanimanje za leposlovje pa vse manjše.

Kolikšen je delež mladih, ki so vpisani v MKL, kaj mladim knjižnice ponujajo ter po kakšni literaturi mladi največkrat posegajo smo se pogovarjali z Rokom Dežmanom, programskim vodjo Trubarjeve hiše literature.

Posnetek oddaje lahko poslušate tukaj.

Pretekle oddaje pa najdete tukaj.

22. marca je na to temo v MKL organiziran simpozij z naslovom OD PISE DO NASE: mladi in mladi odrasli v knjižnici. Več o simpoziju najdete tukaj.