Bodite pazljivi_e, pazite nase in na druge!

Jesen je tukaj in vsi smo komaj čakali, da se lahko družimo s prijatelji_cami! Vendar se je epidemološka slika v Sloveniji v zvezi z COVID-19 ponovno poslabšala. 

S povišanjem števila okužb je v zaprtih prostorih ponovno obvezno nošenje mask. Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot  so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

Kako se pravilno namesti maska, si lahko pogledaš tukaj.

Obvezno je tudi razkuževanje rok. Predlagamo, da s seboj nosite majhno razkužilo, ki vam omogoča, da si roke razkužite, ko je to potrebno. Ko vstopate v trgovine, lokale in ostale prostore si razkužite roke ob vhodu in pri izstopu v lokal. Javni prostori morajo zagotoviti razkužilo.

Kako si lahko pravilno razkužiš roke, si poglej tukaj.

Roke si umivaj večkrat na dan in si jih mili vsaj eno minuto. Slikovni prikaz si lahko pogledaš tukaj.

Prav tako je pomembo, da kašljaš in kihaš v rokav ter se izogibaš dotikanju obraza, oči, nosu, ust. Pravilna higiena kašlja, tukaj.

S prijateljem_ico ne pijta pijače iz iste plastenke ali kozarca. Virus se prenaša kapljično, zato naj ima vsak svoj kozarec in tako zmanjšaj možnost okužbe.

Izogibaj se tesnejšim stikom, kot so objemi, dotiki in poljubi.

Izogibaj se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

V primeru, da zboliš, ostani doma. Ne hodi v fitnes, lokale ali v druge javne prostore, kjer lahko okužiš še koga. Pokliči svojega osebnega zdravnika_co in upoštevaj navodila.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibaj zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. S prijatelji_cami se raje druži na svežem zraku.

Pomembno pa je, da si še posebej pozoren_na na svoje splošno psihofizično počutje in skrbiš za dobro odpornost (zdravo ješ, se giblješ na svežem zraku, ohranjaš redne stike s svojimi bližnjimi). Ostani miren in spoštljiv do drugih ter se informiraj iz preverjenih virov.

Upoštevaj navodila, saj z upoštevanjem le teh lahko pripomoreš k temu, da se virus ne bo širil naprej. Če se ti zdi, da se tebi ne more nič zgoditi, pomisli kako lahko s pravilnim delovanjem zaščitiš druge, svoje starše ter stare starše, osebe iz rizičnih skupin ter vse ostale prebivalce_ke.