Članek: “Hitro do službe – kako vas delodajalci dojemajo na razgovoru in kako razmišljajo o vas?”

Ali ste vedeli, da prvi vtis, ki ga na delodajalca naredite na razgovoru, ustvarite v prvih sedmih sekundah? Na vprašanje, kako jih čim bolj izkoristiti, je v okviru Tedna za vseživljenjsko učenje UP PEF odgovarjala dr. Sara Brezigar, ki na magistrskem študijskem programu Izobraževanje odraslih in razvoj kariere na UP PEF poučuje o strateškem upravljanju s človeškimi viri.

Zaposlitveni razgovor je preizkušnja, na katerem je potrebno dokazati, da vse kar je zapisano v življenjepisu in spremnem besedilu, drži. Ob tem dr. Brezigar poudarja, da se je potrebno postaviti v kožo tistega, ki zaposluje, in ugotoviti, kaj potrebuje in kaj mu je pomembno.

Pri tem je lahko v veliko pomoč poznanstvo v organizaciji, ki kandidatu svetuje, na kaj mora biti pozoren. Tako si lahko vnaprej pripravi odgovore in tudi vprašanja, ki kažejo na to, da se kandidat spozna na področje razpisanega delovnega mesta.

Izjemno pomemben je že prvi vtis, k čemur pripomore stisk roke. Naj ne bo premočen, ne mlahav, naj bo v pravi višini rok in ne predolg.

Drugi vtis naredita izgled in obleka. Le-ta naj bo primerna razpisanemu delovnemu mestu in dovolj formalna. Če se prijavljate na delovno mesto vodje, je primerna tradicionalna poslovna obleka, ki je temnejša, z dolgimi rokavi, brez ekstravagantnih vzorcev. Naj se ne pretirava z nakitom.

“Če se vas delodajalec ne zapomni po obleki, je bila le-ta prava izbira”, trdi dr.Brezigar.

Poleg tega je ključnega pomena neverbalna komunikacija in pozitivna energija, ki jo s seboj kandidat prinese. Nihče namreč ne želi delati z nekom, ki prinaša slabo voljo. Ta zmanjšuje učinkovitost celotnega kolektiva.

Na razgovoru je potrebno premagati živčnost in obvladati prostor. To pomeni, da se v pisarno vstopi samozavestno, pokaže se pripravljenost in entuziazem. Pri tem je potrebno kontrolirati mimiko rok in se pogovarjati tudi z očmi.

Ko kandidat v prvih sedmih sekundah na delodajalca naredi dober vtis, je nato pomembna še vsebina razgovora. Tudi o takšnih temah, ki se tičejo osebnega razvoja, svetovanja, razvijanja človeških virov, kadrovskega managementa ter tudi projektnega dela, andragogike razpravljajo študentje z magistrskega študijskega programa Izobraževanje odraslih in razvoj kariere.

Študijski program bo predstavljen v petek 28. 5. 2021 ob 17.00 preko Zoom-a.

Več o programu si lahko preberete tukaj