Delavnice za mlade v okviru festivala Dobimo se pred Škucem

Festival Dobimo se pred Škucem obiskovalcem predstavlja sklop raznolikih kulturi in ustvarjalnosti posvečenih sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani. Festival poteka že sedemnajstič zapored, namen festivala pa je, s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane.

V okviru festivala Dobimo se pred Škucem bodo potekale tudi delavnice za mlade. Delavnice so brezplačne. Za večdnevni delavnici so potrebne prijave na: info@skuc.org ali info.skuc@guest.arnes.si.

Fotogram

Delavnica bo v soboto, 22. 7. ob 15.00 in nedeljo, 23. 7. ob 15.00. Ustvarjalno delavnico vodi Jasna Klančišar.

Fotografije lahko izdelujemo tudi brez uporabe fotografskega aparata. Fotogram je eden izmed takšnih načinov fotografiranja, ki so ga za preslikavo rastlin za herbarij uporabljali že v 19. stoletju. Delavnica poleg praktičnega dela, zajema tudi krajšo predstavitev, v kateri je predstavljen del zgodovine nastanka fotografije in pogled v princip analogne fotografije. Delavnica je primerna za vse od starosti 10. leta naprej. Na koncu delavnice bodo dela razstavljena v prostorih Galerije Škuc.

#plecnikustvarja: fasada = ovoj

Delavnica bo v soboto, 22. 7. ob 18.30. Ustvarjalno delavnico vodita Jerica Polončič in Gregor Bucik.

Na delavnici boste ustvarili vsak svojo ‘fasado’ po principu Plečnikovega oblikovanja stavbnih ovojev. Ustvarjene fasade boste oblikovali v preproste lampijončke, ki bodo lahko ob večerih krasili naše sobe.

#plecnikustvarja: rdeča nit hiše

Delavnica bo v nedeljo, 23. 7. ob 18.30. Ustvarjalno delavnico vodita Jerica Polončič in Gregor Bucik.

Na lesene deščice boste pribili žebljičke in z vrvicami ustvarili prostorsko kompozicijo hiše – v prerezu, tlorisu ali kako drugače. Kompozicijo boste dopolnili s pohištvom, vzorci in materiali.

Naredi sam/a pručko!

Delavnica bo v ponedeljek, 24. 7. ob 17.00. Delavnico uporabe ročnega orodja vodi Danijela Zajc.

Na delavnici boste lahko spoznali osnovno orodje, s katerim lahko mala popravila na domu opravimo kar sami. Izdelalo se bo uporabne predmete iz lesa iz odsluženih materialov, ki bodo uporabljeni na različne načine, na primer kot sedišča.

Odtisi in Vtisi

Delavnica bo v sredo, 26. 7. ob 18.00. Delavnico vodita Boris Beja in Nevena Aleksovski.

Na delavnici se boste posvetili popularni grafični tehniki, linorezu, ter se seznanili z možnostmi, ki nam jih ta tehnika ponuja. V linoleju boste izrezovali svoje vizije, simbole in zgodbe, nato pa delali odtise; tokrat ne le na papirju, temveč tudi v glini.

Ročno pletenje

Delavnica bo v petek, 28. 7. ob 18.00. Delavnico vodita Marjetka Lucija Prelog in Eva Lipnik.

Na delavnici boste spoznali različne ročne tehnike vozlanja in pletenja. Lahko si boste izdelali zapestnice, ogrlice, obeske za ključe in ostale izdelke. Za materiale bo poskrbljeno.

Sitotisk express: Prosto po Plečniku

Delavnica bo v soboto, 29. 7. in nedeljo 30. 7. 2017 ob 18.00. Delavnico vodita Meta Žvokelj in Anka Doblekar.

Ideje za potisk boste iskali v inventivni in raznoliki ornamentiki, ki jo je mojster Jože Plečnik vpletal v svoje arhitekturne stvaritve. Obogateni z novo paleto barv in oblik, se boste v kreiranju novih vzorcev preizkusili še sami in si »prosto po Plečniku« osvežili dolgočasne stare majice, krpe, zavese in še kaj. Materiale za potisk je potrebno prinesti s sabo.

Več o programu festivala najdete tukaj.