Evropski Podnebni pakt – Peer Parliaments

Evropska Unija je v sklopu Evropskega Zelenega dogovora lansirala t.i. Evropski Podnebni pakt. V okviru te pobude, ki poteka po vsej EU, so posamezniki, skupnosti in organizacije povabljeni k sodelovanju pri ukrepih proti podnebnim spremembam in oblikovanju bolj zelene Evrope.

Podnebni pakt kot del evropskega zelenega dogovora vsem zainteresiranim ponuja prostor, da si izmenjujejo informacije, razpravljajo o podnebni krizi in ukrepajo v zvezi z njo ter tako prispevajo svoj delež k hitro rastočemu evropskemu podnebnemu gibanju. Več si lahko preberete tukaj.

Trenutno v okviru podnebnega pakta potekajo t.i. Peer parliaments (trajajo do konca februarja 2022), ki vse prebivalce EU vzpodbujajo, da se v krogu sodelavcev, družine, prijateljev, sošolcev pogovorijo na temo mobilnosti, energetike in potrošnje in tako s svojim razmišljanjem/zahtevami pomagajo odločevalcem oblikovati okoljske (podnebne) politike (rezultati t.i. peer parliaments bodo namreč zbrani v skupno poročilo in posredovani Evropski komisiji, celotna akcija pa poteka v sklopu konference o prihodnosti Evrope).

Opis akcije ter registracijo za vodenje Peer Parliamnets najdete tukaj.

Gradiva in predstavitveno brošuro v slovenskem jeziku pa si lahko preberete tukaj.

Vir: European Climate Pact