Evropski teden mobilnosti

V Mestni občini Ljubljana že 22. leto zapored sodelujemo v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Tudi letos bodo z različnimi dnevnimi dogodki, tedenskimi dejavnostmi in trajnimi ukrepi še dodatno pozornost namenili ozaveščanju o prednostih hoje, kolesarjenja, uporabe javnega prevoza in drugih trajnostno naravnanih načinov premikanja.

Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so “varčne poti”, v Mestni občini Ljubljana pa so slogan nadgradili v “var(č)ne poti”, saj s tem poudarjajo, da si vsa leta skupaj s sodelujočimi prizadevajo, da so trajnostne poti tudi varne. Motoriziran promet povečuje tveganja za številne neljube učinke, od prometnih nesreč do tveganj za zdravje, ki so lahko tudi prikrita oziroma se pojavijo postopoma. Temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu in bolj zdravemu načinu premikanja. Hkrati želijo izpostaviti tudi finančne prednosti, ki jih tako posameznikom kot družbi dolgoročno prinese odločitev za trajnostne oblike mobilnosti.

Pester program je tudi letos namenjen vsem starostnim skupinam in raznolikim interesom meščank in meščanov.

Tedenske aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani najdete tukaj.

Vir: MOL