Humanitas in EPTO iščeta nove trenerje_ke na področju mladinskega dela in globalnega učenja

Društvo Humanitas – Center za globalno učenje v sodelovanju z European Peer Training Organisation (EPTO) vabita v svoj krog nove ljudi, ki bi se želeli usposobiti kot trenerji_ke na področju mladinskega dela in globalnega učenja ter delovati na evropskem nivoju. 

Če bi si tudi ti želel_a delovati kot trener_ka v mladinskem delu, z uradnim certifikatom evropske organizacije v roki in kar je najlepše – bil_a tudi plačan_a za delo, potem te vabijo, da se jim pridružiš na usposabljanju, ki bo v obdobju 2 let potekalo v 3 stopnjah, in sicer po postopku certificiranja organizacije EPTO, ki poleg udeležbe na treningih predvideva tudi delo oz. prakso udeležencev v vmesnih obdobjih med posameznimi treningi. 

Usposabljanje bo izvedeno v okviru projekta PeerAct, ki je namenjen promoviranju temeljnih vrednot strpne družbe – strpnost, nediskriminacija, solidarnost in enakopravnost, še posebej med mladimi.  

Ker se zavedajo, da so najmočnejši promotorji teh vrednot med mladimi ravno mladi sami, iščejo nove trenerje_ke, ki bi se skupaj z njimi podali na to pot. Usposabljanje bo potekalo po uveljavljeni metodi ‘AWOD’ (A World of Difference) programa, s katerim je EPTO prisoten že v številnih drugih državah. 

Na prvem treningu, ki bo tematsko obarvan, se boste seznanili_e s številnimi metodami programa za naslavljanje neenakosti, diskriminacije, stereotipov, nestrpnost, itd. Trening bo potekal v Aradu, v Romuniji, v 3 različnih terminih, zato si lahko izbereš tistega, ki ti časovno najbolj ustreza (do zapolnitve prostih mest v posameznem terminu):  

  • 1. termin: 25. 10. – 01. 11. 2020; 
  • 2. termin: 21. 11. – 28. 11. 2020;  
  • 3. termin: 29. 11. – 06. 12. 2020. 

Sledi praksa do marca 2020, do 2. treninga (marec 2021) praksa v parih v skupnem obsegu 6 ur (2 x 3-urna delavnica v samoorganizaciji, ob mentorski podpori). 

Drugi trening bo potekal v marcu 2021 v Strugi v Makedoniji. V okviru drugega treninga se boste udeleženci_ke v varnem prostoru na zabaven in zanimiv način preizkušali_e kot trenerji_ke in pridobivali_e osnovne kompetence in veščine, ki jih potrebuješ za uspešno izveden trening. 

Trening bo potekal v 2 različnih terminih, ki bodo javljeni naknadno, saj so odvisni od stanja v zvezi z boleznijo COVID-19. Praksa bo trajala do zadnjega treninga (predvidoma september/oktober 2021), kjer boste preizkusili_e svoje pridobljene trenerske veščine. 

Tretji trening bo potekal predvidoma do septembra/oktobra 2021 v Bruslju v Belgiji. Zadnji trening je namenjen profesionalizaciji trenerskih veščin, kjer boste udeleženci_ke nadgrajevali_e svoje  trenersko znanje in se seznanili z različnimi vidiki dela s skupinami. 

Po uspešno zaključenem usposabljanju (vse 3 stopnje) postaneš certificiran_a trener_ka EPTA in se lahko prijavljaš na njihove razpise za trenerje v različnih državah – sprva kot “junior” trener_ka v tandemu s “senior” trenerjem, nato čez čas pa tudi kot “senior trener_ka”. 

Po uspešno opravljenem usposabljanju se lahko pridružiš tudi Humanitasovemu bazenu trenerjev_k globalnega učenja in po uvodnem tematskem usposabljanju z nami izvajaš delavnice/usposabljanja/treninge po metodologiji globalnega učenja. 

Skozi celoten proces te bo spremljal_a tudi mentor_ica s strani Društva Humanitas, ki ti bo nudil_a podporo in mentorstvo pri izvajanju praktičnega dela. 

Če si star_a med 17 in 24 let (prednostna starostna skupina, sprejmemo pa tudi kakšnega_o_starejšega_o udeleženca_ko), te zanima delo trenerja_ke v mladinskem sektorju, si pripravljen_a investirati nekaj svojega časa in ti izražanje v angleškem jeziku ne predstavlja problema, te vabijo, da izpolneš prijavnico, ki je na voljo tukaj 

Prijave zbirajo do 29. 9. 2020, ko bodo vse prijavljene tudi obvestili o izboru.  

Usposabljanje je brezplačno, vsi stroški (potni stroški, nastanitev, prehrana) so kriti v okviru projekta PeerAct. Treningi se bodo odvijali z vsemi varnostnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. 

V kolikor potrebuješ več informacij, so ti na voljo na e-pošnem naslovu: viktorija@humanitas.si. 

Vabilo na usposabljanje lahko najdeš tukaj.