Laboratorij svetlobne gverile: Podatkovne krajine

Laboratorij Svetlobne gverile, programska stalnica festivala, namenjena izobraževalnim programom in opolnomočenju lokalne umetniške scene, bo tudi v letu 2022 potekal v sodelovanju z Društvom Ljudmila: tokrat bo delavniški program posvečen podatkovnim bazam in raziskovanju vizualizacije podatkov. Ob zaključku delavnice bodo udeleženci pod vodstvom mentorske ekipe zasnovali štiri dinamične grafike, ki bodo v sklopu festivala Svetlobna gverila maja 2022 predstavljene v izložbah galerije ZVKDS v Ljubljani.

Na sedmih srečanjih se bodo udeleženci delavnice spoznali s podatkovnimi bazami in odprtokodnimi orodji za programiranje vizualizacij in se po teoretskem-spoznavnem uvodu podali na raziskovanje področja vizualizacije podatkov. Nova umetniška dela bodo ustvarili na podlagi izbranih podatkov, vezanih na mesto Ljubljana (npr. vremenski podatki postaje ARSO, podatki kazalnikov hrupa ipd.) in jih vizualizirali z uporabo odprtokodnih orodij, kot so Processing, NodeBox, D3, Leaflet ipd.

Poleti bo Laboratorij Svetlobne gverile gostoval še v novem laboratoriju HEKA v Kopru, vzpostavljenem pod okriljem KID Pina. V času štiridnevne rezidence bodo umetniki dela prilagodili z uporabo vizualiziranih podatkov iz lokalnega okolja. Novonastala dela bodo predstavljena v sklopu festivala IZIS septembra 2022.

Prijave sprejemajo do 25. februarja 2022.

Več informacij najdete tukaj.

Vir: Strip Core