Šola kritičnega branja in pisanja

Info ŠKUC in KUD Anarhiv vas vabita na Šolo kritičnega kritičnega branja in pisanja!

Na srečanjih se boste seznanili z osnovami kritičnega branja in pisanja, prav tako bodo deležni mentorskega dela s področja pisanja kritičnih besedil.

Opisa delavniških sklopov:

1. sklop – Brezplačna filmsko-kritiška delavnica.

Ob ogledu izbranih filmov (2–3) letošnjega Festivala LGBT filma boste spoznavali specifike filmske forme in vsebine, filmskih kontekstov in zgodovine ter pisanja o filmu, s poudarkom na LGBT/kvir filmski kritiki.Ob ogledu izbranih filmov (2–3) letšonjega Festivala LGBT filma boste z udeleženkami in udeleženci spoznavali specifike filmske forme in vsebine, filmskih kontekstov in zgodovine ter pisanja o filmu, s poudarkom na LGBT/kvir filmski kritiki.

Delavnica bo potekala preko branja izbranega materiala, diskusij z mentorico in pisanja o izbranih filmih festivala. Pogovor bo potekal po ali pred vsakim izbranim filmom v času festivala (od 25. 11. do 3. 12. 2017). Končni izdelki bodo objavljeni na festivalski spletni strani, dela po izboru glavnega urednika pa v reviji za film in televizijo, Ekran. Ogled izbranih filmov je za sodelujoče na delavnici brezplačen.

Delavnice bo vodila Jasmina Šepetavc, filmska kritičarka in doktorska študentka Študijev spolov.

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbirajo prijave na mail: ales.festival@gmail.com. Rok za prijavo je 10. 11. 2017.

2. sklop – Brezplačna šola kritične medijske pismenosti v času digitalnih medijev.

Šola bo potekala v dveh sklopih; prvi vključuje spoznavanje s produkcijskimi, distribucijskimi in recepcijskimi pogoji nastajanja medijskih diskurzov znotraj digitalne kulture ter spoznavanje z načini razbiranja ideoloških učinkov na digitalnih platformah delujočih diskurzov. Pri tem se boste osredotočili tudi na delovanje nekaterih internetno specifičnih načinov komuniciranja, kot sta npr. trolanje in generiranje memov, predvsem v smislu njihovih ideoloških in kritičnih učinkov, hkrati pa tudi v razmerju do drugih ne-digitalnih načinov komuniciranja, kot sta npr. grafitiranje in culture jamming. Drugi sklop bo praktičen; udeleženci šole bodo pripravili določeno kritično evalvacijo izbranega medijskega primera, ki ga bomo določili na podlagi interesa vsakega udeleženca ali udeleženke.

Šola bo potekala 13. in 20. novembra, vodil pa jo bo Robert Bobnič, bivši urednik časopisa Tribuna in kulturne redakcije Radia Študent ter doktorski študent medijskih študij.

Zaradi omejenega števila udeleženk in udeležencev (do 8) zbirajo prijave na mail: rbobnic@gmail.com. Rok za prijavo je 10. 11. 2017.