Trans renesansa: Collective creative writing

Legebitra in Parada povezuje predstavljata: Trans renesansa! Trans renesana je dvodelna spletna delavnica umetnosti in kreativnega pisanja namenjena transspolnim osebam. Organizirata jo Legebitra in Ljubljana Pride z namenom obeleževanja letošnjega Meseca osveščanja o transspolnosti. 

Ta način povezovanja trans skupnosti ponuja priložnost, da se skupaj kreativno izražajo, ne glede na predhodne izkušnje z umetnostjo ali s pisanjem. Verjamejo, da je pomembno ustvariti prostor samo za transspolne osebe, kjer se lahko počutijo varnejše ob raziskovanju kreativnosti ter njenega zdravilnega potenciala.  

Dela, ki ji bodo skupaj ustvarile_i na delavnici bodo pripomogla k vidnosti lokalne trans skupnosti, ter k raznolikosti in veselju, ki sta prisotna v njej. Delavnica poteka v dveh delih. Cilj prve delavnice, ki je potekala 3. 11. 2020, je bil raziskovati, kako se lahko vizualno pripovedovalstvo uporablja kot orodje za samopomoč, opolnomočenje in podporo drugih oseb, ki doživljajo medvrstniško nasilje ali nasilje, ki je posledica transfobije 

Druga delavnica bo potekala v torek, 17. 11. 2020, in bo navdih črpala iz ritualov za (soma)tsko poezijo in eksperimentiranje s procesom kreativnega pisanja transspolne_ga pesnice_ka C. A. Conrad. 

Udeleženke_ci bodo na delavnici šle_i skozi različne vaje kreativnega pisanja, ki jim bodo skozi skupinsko meditacijo pomagale reflektirati načine, kako se, kot trans osebe v svojem lokalnem okolju, gibljejo skozi svet. Conrad vidi to kreativno prakso kot “možno pot do načina življenja, kjer se ne bojimo poiskati tisto, kar je potrebno spremembe in potem to tudi spremeniti”. To je politični potencial, ki si ga želijo doseči s to delavnico.  

Delavnici bosta večinoma potekali v angleščini, ker pa ena izmed oseb, ki bo vodila delavnico govori slovensko, se lahko na delavnicah uporablja angleški in slovenski jezik.  

Če bi želel_a sodelovati na delavnici se prosim prijavi na info@ljubljanapride.org. Parada povezuje se po poletnem predahu vrača s serijo novih kreativnih, povezovalnih in aktivističnih spletnih dogodkov (vsaj dokler se ne bomo morale_i ponovno srečevati v živo). Parada povezuje stremi k povezovanju lokalnih LGBTIQA+ mladih, aktivistk_tov in vseh, ki jih zanima politična stran parad ponosa in bitke za človeške pravice LGBTIQA+ oseb v Sloveniji in po svetu. 

Več informacij lahko najdeš tukaj