Kako lahko glasujete na državnozborskih volitvah 2022, če na dan volitev ne morete na svoje volišče

Prve volitve letošnjega super volilnega leta se približujejo, do državnozborskih volitev je namreč še manj kot mesec dni.

Če boste 24. aprila odsotni lahko glasujete tudi predčasno, in sicer v torek, 19. aprila, v sredo, 20. aprila in v četrtek, 21. aprila. Volite lahko le na predčasnih voliščih svojega volilnega okraja. Predhodna najava za predčasne volitve ni potrebna. Za glasovanje potrebujete osebni dokument, torej osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje, s katerim se lahko identificirate. Seznam volišč za predčasno glasovanje najdete tukaj.

Na dan volitev je mogoče tudi glasovanje izven svojega volilnega okraja, in sicer na volišču omnia, vendar je za tako vrsto glasovanja potrebna predhodna najava do vključno srede, 20. aprila. Vlogo lahko oddate tukaj. Seznam volišč omnia najdeš tukaj.

Če ste zaradi okužbe s korona virusom v času volitev v izolaciji, lahko glasujete po pošti, vendar morate o tem vsaj 5 dni prej obvestiti okrajno volilno komisijo, zraven pa priložiti ustrezno potrdilo. To lahko storite tukaj.

Vir: Mlad.si