Likovni natečaj Black box

Mixer Festival in Fakulteta za uporabne umetnosti (FPU) v Beogradu vabita mlade avtorje, da se udeležijo likovnega natečaja BLACK BOX in predložijo svoje idejne rešitve kot odgovore na aktualno letošnjo temo: Princip upanja.

Nemški filozof Ernst Bloch v svoji knjigi “Načelo upanja” pravi: “S silo ne dosežemo pravega napredka, vendar je treba v sedanjosti prepoznati tiste možnosti, ki nas bodo vodile v boljšo prihodnost. Utopična funkcija, torej upanje, ni le afekt, ki se vzbudi kot reakcija, ampak je tudi sam akt spoznanja – zavedamo se svojih resničnih perspektiv v prihodnosti. Ideje, ki se zdijo utopične, so napoved naslednjih stopenj zgodovinskega razvoja.”

Po letu velike upočasnitve, ki jo je povzročila svetovna pandemija, festival Mixer spodbuja mlade ustvarjalce k novemu energetskemu krogu ustvarjanja in optimizma.

Navdihnjeni z Blochovo filozofijo, vabijo avtorje k uporabi semantične interpretacije utopije, v kateri je “načelo upanja” predpogoj za ustvarjanje boljše prihodnosti kot izhodišče pri razmisleku o njihovih konkurenčnih rešitvah in podajo svojo interpretacijo odnosa med utopijo, upanjem, resničnosti in prihodnosti.

Več o projektu in o prijavi, lahko najdete tukaj.

Vir: Mikser