Mesec draga

Glavni cilj Meseca draga je predstaviti drag umetnost in drag ustvarjalce_alke najširšemu občinstvu v Ljubljani. Leto dni premora, občinstvo je lačno nastopov v živo, kraljice pa že srbijo pete. Iz zaslonov spletnih brskalnikov se vračajo na odre. Polne barvite energije, kosmate in bogate. Paradni mesec bodo popestrile z nastopi vsepovsod, modnimi revijami, s pogovori in še čim.

Vključuje 5 dogodkov, ki se bodo v juniju zvrstili na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Slovenska drag scena ima bogato zgodovino. Njene začetke v Ljubljani najdemo že v zgodnjih osemdesetih letih. Skozi desetletja je imela zelo raznolike izraze in vplive.

Od estetike alternativnih gibanj osemdesetih let, club kids, Evrovizije, kabareta in še kaj. Kljub svoji dolgi zgodovini pa umetnost draga ostaja odrinjena na rob osrednje kulture.

Odločevalci izven LGBT kulturnih krogov se je praviloma izogibajo. Z Mesecem draga želijo to spremeniti. V zadnjih letih je slovenska drag scena “eksplodirala”.

Svoj dom so našle v LGBT prostorih v AKC Metelkova mesto. Ustvarjalk je vedno več in njihovi prostori postajajo premajhni za vse kar želijo pokazati. Zato njihovo umetnost prelivajo izza obzidja Metelkove v mestni center z namenom, da jih spoznajo širše množice.

Prepričani so, da je tudi Ljubljana lahko eden od centrov evropske drag scene.

V juniju vas bodo popeljali skozi zgodovino slovenskega draga, prikazali različne talente drag plemstva in se, kar je najbolj pomembno, izjemno zabavali.

Stopite skupaj z njimi v novo ero kvir življenja v Sloveniji.

Program dogodkov najdete tukaj.

Vir: ŠKUC