Moja EVS OOKULL zgodba

Letošnji Evropski teden mladih, že deveti zapored, poteka med 1. in 7. majem 2017. V ta namen bomo na spletni strani L’MIT objavili nekaj navdihujočih zgodb mladih, ki so se odpravili v tujino preko programa Erasmus+

Svojo zgodbo je z nami delila Pia Papler.

Po letu dni dogovorov, pisanje mailov, prebiranja ostalih zgodb in upanja, da sem se odločila za pravi projekt, sem med poletnimi počitnicami kot prostovoljka odšla na EVS. Izbrala sem si projekt, ki ga je organizirala moja gostujoča organizacija OOKULL v Tartuju v Estoniji. Sprva sem se odločala med projektom na Irski, kamor bi tudi odpotovala s sestro ali projektom v Estoniji, ki je na koncu tudi zmagal. 

Za EVS sem se odločila ker sem si želela potovati, izkusiti življenje v tujini, biti samostojna in spoznati ljudi ter njihovo kulturo. Med EVS-om sem se naučila res veliko stvari, izkušnja pa je pripomogla k temu, da sem spoznala, da si želim tudi v prihodnosti delati kot mentorica v mednarodnem okolju.

EVS je vplival pozitivno na celotno družino. Sprva je bilo veliko stigme in vprašanj s strani staršev in starih staršev: »Zakaj pa tja, nebi rajše ostala v Sloveniji in si tukaj našla nekaj? Kaj pa če se ti kaj zgodi?« Vendar so čez čas videli, da je to super priložnost zame. Po prihodu domov sta tudi starša odpotovala na kratek oddih v Estonijo in prišla nazaj navdušena. Dve leti po koncu pojekta sem še vedno aktivna prostovoljka, trenutno kot Europeerka, ki promovira program Erasmus+. Osebno mislim, da je EVS super za mlade, saj na ta način dobijo različne izkušnje. 

Nasvet: Zmeraj poslušaj sam sebe, ker sam najbolje veš, kaj si želiš v življenju.

Več o Evropski prostovoljski službi – EVS si lahko prebereš na spletni strani Zavoda Movit, ki v Sloveniji opravlja nalogo nacionalne agencije. 

Več o Evropskem tednu mladih pa najdete tukaj.