Odprti poziv za regijski natečaj Young Balkan Designers 2019: Circular Design

Regijska platforma Young Balkan Designers, katere partner je Center za kreativnost pri MAO,  je objavila natečaj “Krožno oblikovanje”, za trajnostne projekte mladih oblikovalcev s področja Balkana rojenih leta 1985 ali mlajše.*

Young Balkan Designers je regijska platforma talentov, ki je bila ustanovljena leta 2011 s ciljem prepoznavanja, spodbujanja in razvijanja ustvarjalnega potenciala na področju industrijskega oblikovanja na Balkanu.

Cilj pobude je združiti regijsko oblikovalsko sceno in okrepiti njen ustvarjalni potencial ter jo s skupnim nastopom približati mednarodnemu trgu, hkrati pa prispevati k obnovi večkulturnega sodelovanja na Balkanu.

Natečaj je odprt do 20. februarja 2019, iz naslednjih držav: Albanija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Grčija, Madžarska, Makedonija, Črna gora, Romunija, Slovenija, Srbija in Turčija. Odprti poziv je namenjen posameznim avtorjem in skupinam avtorjev. Vsak kandidat lahko predloži več kot en projekt.

Tema natečaja – krožno oblikovanje – motivira mlade oblikovalce za seznanjanje z osnovami krožnega gospodarstva in raziskovanje možnosti inovativnih oblikovalskih pristopov, ki spodbujajo trajnostne principe ter kroženje izdelkov, materialov in storitev. Mlade oblikovalce poziva, naj o produkciji in uporabi predmetov in storitev razmišljajo kot o krožnem procesu, ter jih nagovarja, naj svoje sposobnosti in lokalno razpoložljive vire uporabijo pri reševanju problemov lokalnih skupnosti ter hkrati tudi za spoprijemanje z naraščajočimi globalnimi izzivi.

Mednarodno žirijo natečaja sestavljajo priznani strokovnjaki s področij teorije oblikovanja, krožnega gospodarstva, oblikovanja in proizvodnje pohištva ter izobraževanja in komunikacije v oblikovanju.

*Starostna meja je pogoj za udeležbo na dogodku Salone Satellite, salonu talentov na sejmu pohištva v Milanu, ki je namenjen oblikovalcem do 35 let: da bodo avtorji, ki se prijavljajo za Young Balkan Designer, upravičeni do razstavljanja na tem salonu, morajo biti leta 2020 stari 35 let ali manj.

Celotno besedilo natečaja najdete tukaj.

Zainteresirani kandidati se lahko prijavijo tukaj do 20. februarja 2019.

Vprašanja v zvezi z natečajem lahko pošljete po elektronski pošti, na naslov ybd@mikser.rs.