Ogled filma z diskusijo: Volunturist

“The Voluntourist” (35′) je dokumentarec, ki preizprašuje vplive mednarodnega prostovoljnega dela na lokalne skupnosti. Ne ponuja prav veliko odgovorov kako potovati in medtem opravljati prostovoljno delo, temveč nas vzpodbudi k preizpraševanju kako v prostovoljno delo vpeljati etičnost in odgovornost. 

Z željo ponuditi prostor diskusiji o pomembnosti kvalitetnih prostovoljnih programov bodo po ogledu dokumentarnega filma tudi s pomočjo nekdanjih prostovoljcev, ki so opravljali delo v Indiji, Mjanmaru, Maliju in Gambiji, čas namenili razpravi.

Opravljanje prostovoljnega dela v državah globalnega juga med mladimi v Sloveniji sicer še ni tako zelo razširjeno kot morda v kateri drugi Evropski državi, kjer posamezniki izkoristijo t.i. “Gap year”, da lahko predvsem v Azijskih, Afriških in Južnoameriških državah opravljajo prostovoljno delo. Pa vendar tudi Slovencem vedno več programov omogoča izkušnjo prostovoljstva v državi globalnega juga. Dotaknili se boste vprašanj kot so: 

Kakšen je doprinos prostovoljcev za humanitarne, nevladne organizacije in samo lokalno skupnost v katero potuje? 

Kaj pa selfi? O uporabi podob in sporočil, ki jih komuniciramo med prostovoljnim delom, in ki predstavljajo globalni jug.

V kakšne projekte razvojnega sodelovanja s poudarkom na prostovoljstvu se je vredno vključiti in za kakšne projekte prizadevati v prihodnje?

Z dogodkom želijo vzpodbuditi razpravo o teh vprašanjih in preusmeriti dobre namere prostovoljcev k bolj trajnostnim in vplivnim alternativam na področju mednarodnega prostovoljstva.

*Dokumentarni film je v angleškem jeziku, brez slovenskih podnapisov.

FB dogodek