Okrogla miza na temo: Mladi, ustvarjalnost, kultura

V okviru Tedna ljubiteljske kulture bo s prenosom v živo iz sejne sobe Ministrstva za kulturo v sredo, 2. junija, ob 17.00 potekala okrogla miza z naslovom Mladi, ustvarjalnost, kultura.

Izhodišče za javno razpravo o mladih v kulturi je reprezentativna raziskava “Analiza stanja mladih v ljubiteljski kulturi”, ki jo je na vzorcu okoli 4000 tisoč oseb, starih med 15 in 25 let, za Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zvezo kulturnih društev Slovenije opravil dr. Tomaž Simetinger v sodelovanju z dr. Tomijem Deutschem.

Na okrogli mizi bo Tomaž Simetinger najprej predstavil ugotovitve nove obsežne raziskave, nato pa bodo o vlogi kulturno-umetniške vzgoje in pomenu kulture za mlade poleg avtorja raziskave razpravljali še dr. Inge Breznik, svetovalka za glasbeno umetnost z Zavoda RS za šolstvo, prof. dr. Rajko Muršič z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo ljubljanske filozofske fakultete, Marjeta Pečarič z Ministrstva za kulturo, Alma Selimovič iz zavoda Bunker in Luka Kropivnik, umetniški vodja AFS France Marolt. Razpravljavci se bodo med drugim dotaknili primanjkljajev pri sistemskih ukrepih na tem področju, pojma alternativnosti na področju kulture in drugega.

Mladi kulturo dojemajo kot pomembno pri njihovem osebnem razvoju in samoizpopolnjevanju, pri čemer je med njimi najbolj priljubljena glasba, sledijo ji vizualne umetnosti, najmanj pa jih zanimajo gledališče in lutke, folklorna dejavnost in opera.

Pri vrednotenju posameznih področij kulture se slovenska mladina ne razlikuje od ugotovitev v drugih evropskih državah.

Dogodek bo potekal v živo prek platforme YouTube.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

Vir: Teden ljubiteljske kulture