Onkraj 10 let: 10 let skupnostnega vrta Onkraj gradbišča

KUD Obrat in Zavod Bunker (festival Mladi levi) vljudno vabita na praznovanje desete obletnice skupnostnega vrta Onkraj gradbišča.  

Kot primer začasne rabe mirujočega gradbišča in skupnostno naravnanega urbanega vrtnarjenja je Onkraj gradbišča nastal na pobudo Kud Obrat ter s podporo zainteresiranih vrtičkarjev in zavoda Bunker v okviru festivala Mladi levi 2010/program Vrt mimo grede. 

Praznovanje obletnice bo potekalo v soboto, 22. 8. 2020, od 17.00 do 21.00, Onkraj gradbišča na Resljevi 32.  

Program:  

  • 17.00, Za skupno mizo, pogovor o skupnostno naravnanih prostorskih praksah, njihovih potrebah in izzivih ter o pomenu in priložnostih, ki jih nudijo mestom sodobnosti 

V prizmi zadnjih desetih let se bomo pogovarjali o skupnostno naravnanih prostorskih praksah, njihovih potrebah in izzivih ter o pomenu in priložnostih, ki jih nudijo mestom sodobnosti. Kakšen je njihov pomen pri urejanju prostora ter uveljavljanju vključujočega in trajnostnega mesta? Za kakšne vse prakse gre? Kaj jih omogoča? Kakšne vrste podpore potrebujejo in kdo jo lahko zagotovi? Kakšna naj bo pri tem vloga mestnih uprav? Kaj bi bilo potrebno, da bi bil projekt, kot je Onkraj gradbišča, v Ljubljani pogostejša praksa? Kako so čas epidemije koronavirusa ter zahteve po fizični odmaknjenosti vplivali na skupnostne prostore in pobude? 

Vabljeni gosti: Mateja Demšič (vodja oddelka za kulturo MU MOL), Irena Duša Draž (delavka v kulturi in udeleženka Onkraj gradbišča), Drago Kos (sociolog, Center za prostorsko sociologijo, FDV Univerza v Ljubljani), Polonca Lovšin (umetnica, Kud Obrat), Matic Primc (Organizacija za participatorno družbo in Iniciativa mestni zbor, Maribor), Maja Simoneti (krajinska arhitekta in prostorska načrtovalka, IPoP). Pogovor vodi: Kristina Božič (novinarka) 

V primeru dežja bodo pogovor preselili pod streho, na “muzejsko ulico”, Stara mestna elektrarna, Slomškova 18. 

  • 18.30, Lirični utrinki v mestu, ulično operno presenečenje, produkcija zavoda Bunker. 
  • 19.00, Dvig zastav, umetniški zastavek ob glasbi, hrupu in spodbujanju, Kud Obrat in udeleženci Onkraj gradbišča. 
  • 19.30, Onkraj 10 let, druženje ob glasbi Matjaža Pikala. 

Spletno stran Onkraj gradbišča lahko najdeš tukaj