Podprite pobudo “Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030”

Pričelo se je zbiranje podpisov za evropsko državljansko pobudo “Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030”. Pobudo organizira 25 evropskih NVO, med njimi tudi Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, ki je koordinator za Slovenijo. Pri izvajanju nacionalnega načrta za Slovenijo sodelujejo z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija.

Z Evropsko državljansko pobudo lahko vsak Evropejec aktivno sodeluje pri oblikovanju politike EU. Pobuda poziva k boljšemu svetu, boljšemu zdravju in boljšemu okolju brez nevarnosti rabe tobaka. Njihov cilj je ustreznejša in strožja evropska zakonodaja ter podpora Strategiji za zmanjševanje posledic rabe tobaka: Za Slovenijo brez tobaka 2022–2030.

Podpisi za pobudo se bodo zbirali eno leto, s pričetkom 16. 1. 2023. V tem času je treba zbrati milijon podpisov v EU in doseči minimalni prag zbranih podpisov v sedmih EU državah. Minimalni prag zbranih podpisov za Slovenijo je 5.640. Svoj podpis lahko odda vsak polnoleten državljan. Po zaključku zbiranja podpisov bo Evropska komisija pobudo začela pregledovati.

Več o pobudi si lahko preberete tukaj.

Svoj podpis za pobudo lahko oddate tukaj.

Vir: CNVOS