Poletje na platnu in med platnicami (projekcije filmov, pogovori o knjigah, pop-up knjigarna)

Slovenska kinoteka in Ljubljana – Unescovo mesto literature avgusta vabita na urban poletni oddih, v dobro družbo skrbno izbranih knjig in filmov. Na zelenici kinotečnega letnega kina boste lahko ob večerih prisluhnili zanimivim pogovorom in se prepustili zgodbam, ujetim v filmske podobe. Knjižnica pod krošnjami bo ob popoldnevih poskrbela za filmsko obarvano branje, pop-up knjigarna pa za žepu prijazen nabor tematske literature.

PROGRAM

15. 8. Sreda

21.30: Film, Animateka po Animateki 2018

22.20: Delavnica, Nočna delavnica risanja s svetlobo

16. 8. Četrtek

20.00: Knjiga, Kot bi luna padla na zemljo. Pogovor z glavno protagonistko knjige Mileno Zupančič, avtorjem biografije Tadejem Golobom in režiserjem filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Matjažem Ivanišinom. Pogovor bo povezovala režiserka Urša Menart.

21.30: Film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba. Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba dokumentira štirimesečni proces nastajanja gledališke predstave »Boris, Milena, Radko«, od prve vaje do premiere, in zgodbo o štirih znanih osebah, ki so jo ustvarile: o pisatelju in režiserju Dušanu Jovanoviću, igralki Mileni Zupančič ter igralcih Radku Poliču in Borisu Cavazzi. Dokumentarni film odstira osebno življenje umetnikov ter pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti.

17. 8. Petek

20.00: Knjiga in film, Prisotnost LGBT skupnosti v knjigah in na filmu. Pogovor z dr. Romanom Kuharjem in Lano Gobec (moderira Nika Kovač). V letošnjem letu je pri založbi Modrijan izšel prevod romana ameriškega pisatelja Andréja Acimana Pokliči me po svojem imenu. Na pogovoru bomo predstavili knjigo in se spraševali, kako pomembno je, da so v delih popularne kulture zastopane marginalne skupine. Kje je v filmih in knjigah meja med predstavljanjem in stereotipizacijo? 

21.30: Film Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name). Pokliči me po svojem imenu, tenkočutna pripoved o odraščanju in prvi ljubezni, posneta po istoimenskem romanu ameriškega pisatelja Andréja Acimana, se odvija sredi opojnega poletja, v osrčju severne Italije, kjer sedemnajstletni Elio s starši preživlja počitnice v družinski vili. 

18. 8. Sobota

20.00: Knjiga in film, Stephen King. Podkast v živo z Igorjem Harbom, Majo Peharc, Sanjo Struna in Damjanom Zorcem. Stephen King velja za enega najbolj prepoznavnih in uspešnih pisateljev žanrske literature. Številne knjige, pod katere se je podpisal, so postale tudi filmi in televizijske serije. Pogovor bo tekel o filmskih priredbah njegovih del.

21.30: Film Misery. Med bolj cenjene priredbe Kingovih del sodi poleg kultnega Kubrickovega Izžarevanja (1980) tudi Misery (1990). Zgodba sledi Paulu Sheldonu (James Caan), slavnemu pisatelju, ki je naveličan pisanja lahkotnih uspešnic in bi rad za spremembo napisal nekaj resnejšega. Toda ko se, s prvim osnutkom nove knjige, vrača iz svojega pisateljskega zavetja visoko v gorah k založniku, se znajde v prometni nesreči in posledično v ujetništvu svoje najbolj zagrete oboževalke (Kathy Bates), ki ji nova knjiga ni niti malo všeč.

19. 8. Nedelja

21.00: Knjiga,Dnevi poezije in vina Pesniško branje (vodi: Maša Malovrh). Dnevi poezije in vina (21.–25. 8.) je eden bolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in enološko umetnost ter vsako leto oživi ozke ulice srednjeveškega Ptuja.

21.30: Film Stranpota (Sideways). Miles (Paul Giamatti), ločenec, neuspešen romanopisec in dober poznavalec vin, povabi dolgoletnega prijatelja, igralca Jacka (Thomas Haden Church), na potovanje po vinogradih doline Santa Ynez. Na poti se znajdeta sredi vrtinca krize srednjih let. Četrti film priznanega ameriškega režiserja Alexandra Payna, priredba istoimenskega romana Rexa Picketta, je zabavno cinična in poletno sproščena oda prijateljstvu in izgubljeni mladosti, ki teče čez kalifornijske griče, skozi vinske degustacije in dolge pogovore o življenjskih izkušnjah in neizpolnjenih željah.

Četrtek, 16. 8.– Nedelja, 19. 8., od 15.00 do 20.00: Knjižnica pod krošnjami in pop-up knjigarna

Vstop na vse dogodke je brezplačen!

Fb dogodek