Poletna šola MG+MSUM

V Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bo med 23. in 30. avgustom 2019 potekala mednarodna poletna šola z naslovom “Veliki premik: devetdeseta leta. Avantgarde v Vzhodni Evropi in njihova dediščina”.

Poletna šola, ki jo ljubljanska Moderna galerija letos pripravlja drugo leto zapored, bo nadaljevala izhodiščno zastavljene teme, povezane z dediščino vzhodnoevropskih avantgard.

Letošnji poudarek bo še zlasti na velikih spremembah, ki so jih ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih let povzročili padec socializma, konec hladne vojne in restavracija kapitalizma.

V središče debat bodo postavili paradigmo avantgardnega umetnika in umetnosti, ki se je v devetdesetih letih bistveno zamajala in tudi spremenila.

Poletna šola bo organizirana v sklopu štirih glavnih tem: umetnost in ekonomija, umetnost in vojna, umetnost in identiteta in Tretja pot. 

Javni program se bo pričel v petek, 23. avgusta 2019, ob 18.30, v avditoriju Moderne galerije, z otvoritvenim predavanjem umetnika Antona Vidokleja, ki mu bo sledila projekcija njegove Kozmične trilogije (Cosmos trilogy).

Program Poletne šole najdete tukaj.