Praznik glasbe vabi k sodelovanju organizatorje v slovenskih mestih

Praznik glasbe je del svetovne iniciative Fête de la musique, ki je nastala leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacquesa Langa. Ugotovil je, da je v Franciji toliko ljudi vseh generacij, ki se ukvarjajo z glasbo, da je preprosto treba določiti dan, ko bodo francoska mesta zasijala v vsej svoji glasbeni veličini in se bo muziciralo povsod. Izbran je bil 21. junij, prvi poletni dan, ko je dan najdaljši in noč najkrajša v letu. Danes Fête de la musique vključuje več kot 150 držav in več kot 700 mest z vsega sveta.

Praznik glasbe poteka v skladu s smernicami iniciative Fête de la musique, ki v ospredje postavlja žive glasbene dogodke raznolikih glasbenih žanrov, ki jih izvajajo tako profesionalni kot ljubiteljski glasbeniki. Festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih…

Festival je tudi priložnost, da se glasba pojavi na neobičajnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni prostori. Nastop se skuša omogočiti vsakomur, ki želi muzicirati in s katerimi se lahko dogovori terminske in tehnične specifike za zagotovitev nastopa. Vsi koncertni nastopi so za javnost brezplačni. Glasbeniki za svoj nastop ne prejmejo honorarja, pač pa jih s prostovoljnimi prispevki nagradijo poslušalci. Ker honorarji niso predvideni, ni predvidena tudi selekcija nastopajočih. (So)organizatorji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju.

Prijave se zbira preko obrazca tukaj.

Vir: SIGIC