Predavanje: Po begunski poti z Marino Constantinoiu

Romunska raziskovalna novinarka Marina Augusta Constantinoiu je s sodelavcem Istvanom Deakom več let raziskovala pota romunske emigracije, ki je potekala od konca zadnje vojne do padca Ceausescujevega režima in pri tem orala ledino različnih spoznanj. Gre za ugotovitve, ki zajemajo tudi usodo mnogih beguncev iz drugih vzhodnoevropskih držav, ki so ubirali podobne poti in o čemer je malo znanega. Raziskovalno delo na tem področju se nadaljuje z mrežo udeležencev iz več držav.

Marina Constantinoiu in Istvan Deak bosta ugotovitve o evropskem vzhodno-zahodnem begunstvu 1945–1989 predstavila v petek, 5. oktobra 2018, ob 11. uri v Prešernovi dvorani SAZU, Ljubljana, Novi trg 4. Po elektronski poti naj bi se v predstavitev vključili nemški izvedenec, ki preučuje delovanje vzhodnonemške Stasi, in ljudje, ki so izkusili begunstvo.

Predstavitev, ki bo potekala v angleščini, bo moderiral ugledni in nagrajeni novinarski raziskovalec Branko Soban. Generalni sekretar medijske organizacije vzhodne in jugovzhodne Evrope SEEMO Oliver Vujović pa bo predstavil delo te organizacije na področju raziskovalnega novinarstva.

Na predavanje vabijo v partnerstvu SEEMO Dunaj, Društvo novinarjev Slovenije, Slovensko društvo za mednarodne odnose, Inštitut za kulturne in spominske študije SAZU, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Inštitut za narodnostna vprašanja in Avstrijski kulturni forum, Ljubljana.

Več informacij najdete tukaj.