Sindikat Mladi plus je objavil nasvete o študentskem delu

Sindikat Mladi plus je na svoji spletni strani objavil članek “Neplačano uvajanje in vsiljeni odvodeni roki prepovedani! – Na kratko o študentskem delu”.  

Kot so napisali:  

 • Na 8 ur dela ti pripada pol ure odmora za malico – pol ure, ki je del tvojega delavnika in s tem plačanega delovnega časa! Delodajalec_ka časa za odmor ne sme izvzeti iz seštevka ur, za katere dobiš plačilo. 
   
 • Delodajalec_ka je dolžan_na zagotavljati varno in zdravju neškodljivo delovno okolje! To pomeni, da je v primeru, da se poškoduješ na delovnem mestu, tudi odškodninsko odgovoren. 
   
 • Pri študentskem delu se ti v določenih primerih lahko zgodi, da nimaš fiksnega plačila, ampak je to odvisno npr. od količine prodanih izdelkov. Če se znajdeš na takem delovnem mestu, ne pozabi, da v Sloveniji od 1. 4. 2019 za študentsko delo velja minimalna urna postavka 5,4 evra bruto (oziroma 4, 56 evra neto), ki predstavlja najnižje osnovno plačilo. Delodajalec_ka plačilo sicer lahko spreminja, a le nad omenjeno vrednostjo – minimalno urno postavko ti namreč mora vedno zagotoviti! 
   
 • Študentsko delo poteka na podlagi napotnice – to pomeni, da z njo in z izplačili prek nje dokazuješ, da si opravljal_a delo pri določenem delodajalcu_ki, zato ne pozabi shraniti svojega izvoda napotnice. Ker je študentsko delo torej v celoti urejeno na podlagi napotnice, ne potrebuješ nobene dodatne pogodbe z delodajalcem_ko, zato ne podpisuj dodatnih papirjev ali drugih dokumentov, s katerimi ti želi delodajalec_ka določiti npr. trajanje dela, odpovedne roke in podobno. 
   
 • V okviru študentskega dela je nezakonito in problematično neplačano uvajanje. Če študent_ka opravlja delo brez podlage (v tem primeru brez študentske napotnice), gre preprosto za delo na črno. Ko pa je napotnica enkrat izdana, mora biti vsako opravljeno delo plačano. 
   
 • Študentsko delo je začasno in občasno delo in tako ne vsebuje nikakršnih varovalk, povezanih s trajanjem opravljanja dela – niti za delodajalce_ke niti za študente_ke oziroma dijake_inje. To po eni strani pomeni, da ti lahko delodajalec_ka kadarkoli reče, da te ne potrebuje več, a istočasno lahko tudi ti brez posledic kadarkoli prekineš sodelovanje z delodajalcem_ko. Ne nasedaj izmišljotinam o odpovednih rokih in podobno – tega pri študentskem delu ni! Delodajalec_ka ti tudi mora plačati za vse opravljene ure dela do prenehanja sodelovanja. 

Če imaš še kakšno dodatno vprašanje o študentskem delu in vsem, kar spada zraven, pa lahko javiš Sindikatu mladi plus na e-poštni naslov info@mladiplus.si 

Članek lahko v celoti najdeš tukaj